Celebrul Brooklyn Bridge din New York, unul dintre cele mai vechi poduri din Statele Unite, se imbraca in straie ecologice. Faimosul sistem de iluminat al podului va fi modernizat, iar actualele becuri au inceput sa fie inlocuite cu lampi fluorescente care economisesc energia.
Proiectul se inscrie in campania ecologica lansata de primarul newyorkez Michael Bloomberg, care va continua cu inlocuirea a 25.000 de becuri stradale si dotarea politiei si pompierilor cu masini-hibrid.
Schimbarea celor 160 de becuri ale podului, care-si va sarbatori anul viitor venerabila varsta de 125 de ani, va costa 500.000 de dolari, dar va „cruta" atmosfera de 134 tone de emisii de CO2 anual, pentru ca va consuma mai putin curent electric produs prin arderea combustibililor fosili.
Potrivit oficialilor, Brooklyn Bridge va fi urmat si de alte mari poduri americane. Brooklyn a fost iluminat cu becuri pentru prima oara la inceputul anilor ’70, putand fi admirat de la o distanta de 40 de kilometri.
Becurile pe mercur de 100 W vor fi inlocuite cu lampi de 24 W, cunoscute sub denumirea tehnica de diode emitatoare de lumina (LED). Spre deosebire de becurile vechi, care rezistau circa 1.000 de zile inainte sa se arda, LED-urile au o durata de viata de trei ori mai mare.
Datorita longevitatii, becurile nu vor mai fi schimbate ani la randul, iar, pe langa electricitate, factura mentenantei va fi sensibil mai mica. Pentru podul Brooklyn a fost creat un prototip special, care va fi amplasat in locul sistemului vechi anul viitor.
In primavara, primarul Bloomberg a dat publicitatii un studiu potrivit caruia New York-ul a emis in 2005 mai bine de 58 milioane de tone de CO2 in atmosfera, ceea ce inseamna 1% din emisiile de carbon ale SUA. Bloomberg si-a propus reducerea cu 30% a emisiilor de carbon pentru New York pana in anul 2030.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul