Datele unui studiu realizat recent de Academia Romana de Stiinte Agricole si Silvice arata ca Valcea este judetul care a fost afectat cel mai acut de alunecarile de teren din ultimii ani.
Astfel, aproximativ sapte procente din suprafata totala de peste cinci mii de kilometri patrati a judetului au fost afectate de eroziunea solului la suprafata sau in adancime si de alunecarile de teren.
In acelasi timp, datele Prefecturii judetului confirma faptul ca, numai in acest an, 22 de case au fost distruse complet din aceeasi cauza, iar alte 27 de locuinte a caror structura de rezistenta a fost afectata sunt monitorizate de autoritati.
Studiul realizat de specialistii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice avertizeaza ca nu numai judetul Valcea este vulnerabil din acest punct de vedere, ci toata zona subcarpatica.
Aproximativ sapte procente din suprafata totala de peste cinci mii de kilometri patrati ai judetului au fost afectate de eroziunea solului la suprafata sau in adancime si de alunecarile de teren
Numai in acest an s-au produs alunecari de teren in 16 localitati valcene, unde 22 de locuinte au fost distruse complet. Alte 27 de gospodarii sunt monitorizate.
Analiza unui studiu realizat recent de reprezentantii Academiei Romane de Stiinte Agricole si Silvice
(ARSAS) arata ca Valcea este judetul care a fost afectat cel mai acut de alunecarile de teren.
In acelasi timp, conform ultimelor date statistice prezentate de reprezentantii prefecturii Valcea, numai in 2008, in 16 localitati s-au produs alunecari de teren care au distrus complet 22 de locuinte, iar alte 27 de case sunt monitorizate de autoritati.
Cu pana la 400% mai grav decat in alte judete
Studiul intocmit de reprezentantii ARSAS analizeaza situatia la nivel national din perspectiva eroziunii terenurilor la suprafata, in adancime si a alunecarilor de teren.
Rezultatele, transmise Prefecturii Valcea, confirma faptul ca Valcea se claseaza pe locul intai in Romania in ceea ce priveste alunecarile de teren si pe locul al patrulea la nivel national din punctul de vedere al eroziunii in adancime.
Si in ceea ce priveste eroziunea de suprafata Valcea se situeaza printre primele judete din tara, ocupand locul al cincilea.
Totodata, raportul Academiei Agricole arata ca suprafata totala de teren afectat in judet de aceste fenomene active era la inceputul acestui an de 38.720 hectare. Din aceasta suprafata, 13.200 de hectare erau afectate de eroziune de suprafata, 3.700 de hectare de alunecari de teren si 21.820 de hectare de eroziune de adancime.
In ceea ce priveste comparatia cu judetele limitrofe, studiul ARSAS arata ca suprafata afectata de aceste fenomene in Valcea este de pana la 400% mai mare decat in judetele invecinate. Astfel, alunecarile de teren au distrus in Valcea suprafete de teren cu 380% mai mari fata de Dolj, cu 345% fata de Olt, cu 149% fata de Gorj si cu 109% fata de Arges.
Cifrele cuprinse in raportul specialistilor Academiei Agricole si Silvice sunt confirmate si completate de cele ale Prefecturii judetului. Astfel, conform datelor institutiei judetene, numai in acest an, alunecarile de teren au distrus complet peste 20 de gospodarii.
13 locuinte evacuate
Cele 22 de locuinte distruse in 2008 de alunecarile de teren care s-au reactivat sunt din localitatile Rosiile, Mateesti si Ladesti. Cele mai multe dintre ele, 13 la numar, sunt din comuna Rosiile, respectiv satele Cherasti, Pasarei si Romanesti.
„Oamenii au fost evacuati din cele 13 case pentru ca zidurile au crapat foarte tare si viata lor era in pericol. Toti sunt batrani, au peste 70 de ani si locuiesc acum cu copiii pana vor primi ajutoare ori materiale de constructie", a declarat Minodora Nita, asistentul social al Primariei din comuna Rosiile.
Potrivit acesteia, pentru fiecare din cei afectati reprezentantii administratiei locale au solicitat sprijin financiar de la nivel central, dar nu au obtinut deocamdata niciun raspuns de la Guvern.
„Pentru fiecare caz in parte s-a facut dosar care a fost trimis de catre Prefectura la Guvern ca sa obtina ajutor pentru refacerea caselor distruse, dar nu s-a primit niciun raspuns pana in prezent", a mai spus Minodora Nita.
Zona subcarpatica, direct vizata
Studiul ARSAS arata ca nu numai judetul Valcea este afectat de alunecarile de teren, ci toata zona subcarpatica a Romaniei. Astfel, judetele grav afectate de alunecarile de teren sunt Gorj, Arges si Dambovita.
De asemenea, in Valcea, terenurile mai sunt afectate si de exploatarile miniere, de Societatea de Exploatare Miniera (SEM) Ramnicu Valcea si Exploatarea Miniera de Carbune (EMC) Berbesti.
„Avem 69 de localitati care sunt afectate de alunecari naturale de teren si aici nu vorbim de haldele de steril. In unele sunt distruse case, in altele infrastructura, malurile de indiguire a apelor si altele", a declarat prefectul de Valcea, Radu Renga.
Localnicii ale caror case au fost distruse traiesc acum in locuinte modulare
Inca 27 de case din judet sunt monitorizate de autoritati
Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord a distrus alte opt case din comuna Mateesti. Locuintele, impreuna cu 11 hectare de teren agricol, au fost acoperite de pamant. La acel moment a fost nevoie de interventia autoritatilor, care au evacuat 16 persoane si au salvat 181 de animale.
In acest moment, sapte din cele opt familii din Mateesti locuiesc in casele rudelor sau in locuinte modulare. Membrii celei de-a opta familii traiesc intr-o a doua locuinta pe care o aveau dinainte.
Adrian Golescu, impreuna cu sotia si cei doi baieti, de zece, respectiv 12 ani, locuiesc la ora actuala intr-un modul dat de Guvern, desi pana sa le inghita pamantul casa au avut conditii „ca la oras".
„Nu ne-a mai ramas nimic, pamantul ne-a luat tot. In vara anului 2007 am facut imprumut in banca si am luat 400 de milioane de lei vechi, bani cu care am renovat casa, am facut baia, bucataria si ne-am racordat la reteaua publica de apa. La numai cateva luni mai tarziu, in martie anul acesta, a venit pamantul peste noi si ne-a luat tot", povesteste Adrian Golescu.
Fonduri insuficiente pentru reconstructie
Lucrurile care au mai putut fi salvate – mobila si aparatura electrocasnica – si animalele din ograda au fost duse in alte gospodarii din comuna, la vecini sau la socri, iar locuinta modulara au asezat-o pe un teren al parintilor sotiei.
Pe acelasi teren, membrii familiei Golescu au luat totul de la capat, incercand sa isi reconstruiasca o alta casa. Noua locuinta va fi ridicata pornind cu sprijinul financiar de la Guvern, Consiliul Judetean Valcea si Consiliul Local Mateesti. Ajutorul financiar de 285 de milioane de lei vechi primit de la autoritati nu acopera insa decat o parte foarte mica din fondurile de care are nevoie familia Golescu pentru reconstructia casei.
Din gospodaria familiei Golescu au mai ramas numai temelia casei si fantana din curte
„Am ajuns la capatul puterilor"
„Nu aveam cum sa ridic o casa doar din acest ajutor si am refinantat creditul pe care il aveam si am mai luat 250 de milioane de lei vechi. Problema este ca am terminat banii si nu mai am cu ce sa pun acoperis la casa, sa zugravesc macar o camera si sa ma mut la iarna cu copiii in ea.
Am ajuns la capatul puterilor. Sotia nu lucreaza, iar acum am rata la banca de 14 milioane de lei vechi pe zece ani si am salariu de 15 milioane de lei vechi", spune cu lacrimi in ochi Adrian Golescu.
Acesta a explicat ca, pentru a-si finaliza casa, au nevoie de cel putin inca 300 de milioane de lei vechi, bani pe care, din pacate, nu au nicio posibilitate sa ii obtina.
In afara celor 22 de case distruse complet, alunecarile de teren au mai afectat alte 27 de gospodarii. Proprietarii locuiesc inca in aceste case a caror structura de rezistenta a fost afectata si care sunt monitorizate de autoritati.
Cele 27 de case din Valcea care sunt afectate de alunecari si sunt monitorizate sunt din localitatile Costesti, Otesani, Pausesti – Otasau, Lalosu, Maciuca, Muereasca, Titesti, Rosiile si Mateesti.
In afara celor aproape 50 de gospodarii afectate, alunecarile de teren au distrus in acest an si o parte a drumurilor din judet si mai multe hectare de teren agricol
Fonduri europene
La nivelul judetului Valcea sunt in executie peste 40 de lucrari de combatere a eroziunii solului. Acestea vizeaza aproximativ 70 de localitati de pe raza judetului.
In localitatea Pausesti-Maglasi se deruleaza o lucrare de investitii in valoare de un milion de euro, finantata din fonduri europene.
De asemenea, sunt proiectate lucrari de reabilitare a terenurilor agricole afectate de alunecarile de teren in anii precedenti.
22 de locuinte au fost distruse complet in 2008 de alunecarile de teren.
Pentru fiecare caz in parte s-a facut dosar care a fost trimis de catre Prefectura la Guvern ca sa obtina ajutor pentru refacerea caselor distruse, dar nu s-a primit niciun raspuns pana in prezent
Minodora Nita, asistent social comuna Rosiile
Avem 69 de localitati care sunt afectate de alunecari naturale de teren si aici nu vorbim de haldele de steril. In unele sunt distruse case, in altele infrastructura, malurile de indiguire a apelor si altele
Radu Renga, prefectul judetului Valcea.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul