Organizatia americana Global Footprint Network trage un semnal de alarma in ceea ce priveste ritmul foarte alert de consum la nivel global. Astfel, Global Footprint Network, organism de cercetare care evalueaza cantitatea resurselor naturale disponibile, avertizeaza ca ritmul de consumare a resurselor naturale la nivel global depaseste capacitatea de regenerare a Pamantului.
In acest sens, datele publicate de organizatia americana arata ca cererea actuala este in acest an cu 40 de procente mai mare decat capacitatea Pamantului de a produce resursele necesare. Printre factorii care contribuie la aceasta situatie critica se numara sporul demografic pozitiv la nivel mondial si cresterea nivelului de trai in tarile in curs de dezvoltare, precum China si India.
La 23 septembrie, resursele naturale pe care Pamantul le-a produs in acest an s-au epuizat in totalitate. Cererea actuala este cu 40% mai mare decat oferta anuala.
Resursele naturale globale produse intr-un an nu mai reusesc sa tina pasul cu ritmul foarte alert de consum, avertizeaza ONG-ul american Global Footprint Network. Aceasta situatie critica are loc pe fondul sporului demografic pozitiv la nivel mondial, dar si al cresterii nivelului de trai in tarile emergente.
Pana la sfarsitul anului se va apela la rezervele ecologice. Conform Global Footprint Network, organism de cercetare care masoara cantitatea resurselor naturale disponibile, cererea actuala depaseste cu 40 la suta capacitatea Pamantului de a produce resursele necesare.
Anul acesta, toate resursele produse in 2008 s-au epuizat la 23 septembrie. Ceea ce inseamna ca, in momentul de fata, planeta are nevoie de un an si trei luni pentru a genera ceea ce lumea consuma in 12 luni. Padurile sunt defrisate intr-un ritm ametitor, pestii sunt pescuiti mult mai repede decat capacitatea lor de reproducere, culturile sunt consumate imediat.
Data la care se epuizeaza resursele naturale, denumita „Earth Overshoot Day", pica tot mai devreme cu fiecare an care trece, pentru ca cererea este in continua crestere, dupa cum subliniaza reprezentantii organismului american de cercetare.
Consecinte nefaste
Global Footprint Network calculeaza anual amprenta ecologica a umanitatii – presiunea exercitata asupra culturilor si padurilor – si o compara cu capacitatea ecosistemelor de regenerare si de absorbtie a deseurilor produse.
Totul a inceput la 31 decembrie 1986. La aceasta data, pentru prima oara in istorie, oamenii au consumat in numai 12 luni toate resursele pe care Pamantul le-a produs in anul respectiv. Zece ani mai tarziu, lumea folosea deja cu 15 la suta mai multe resurse decat Pamantul putea produce anual. Atunci, resursele s-au epuizat in noiembrie. Anul trecut, Overshoot Day a avut loc la 6 octombrie, iar anul acesta, la 23 septembrie.
Potrivit „listei rosii a animalelor si plantelor periclitate" publicate in fiecare an de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, peste o treime din cele 41.000 de specii puse sub observatie sunt amenintate cu disparitia.