Aproximativ 40 de hectare de padure de pe Dealul Gusteritei urmeaza sa fie defrisate pentru extinderea unei cariere de argila detinute de o companie austriaca
Firma Tondach, producatoare de tigla ceramica, intentioneaza sa-si extinda afacerea pe 40 de hectare de padure. O petitie pentru a opri avizarea proiectului a fost lansata pe internet.
Carierele de argila de la iesirea din Sibiu, vechi de peste sapte decenii, s-ar putea transforma intr-un cosmar pentru locuitorii orasului, daca pe dealul Gusteritei, unde instabilitatea terenului este un fenomen atestat, vor avea loc defrisarile si apoi excavatiile pe care intentioneaza sa le faca firma Tondach, producatoare de tigle ceramice.
Proiectul de investitie este in faza obtinerii acordului de mediu, iar lucrarile nu vor incepe prea curand, insa sibienii se tem deja ca ar putea impartasi soarta altor zone din tara, unde despaduririle au avut efecte devastatoare.
De competenta nationala
Informarea ca Tondach Romania solicita acordul de mediu pentru „Extinderea carierelor de argila din perimetrul Bungard – Gusterita si defrisarea suprafetelor aferente, in etape, in vederea scoaterii din circuitul silvic" a fost publicata in data de 10 martie, pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM).
Intrebat de ce anuntul nu se afla pe site-ul APM Sibiu, directorul Agentiei Regionale, Dumitru Ungureanu, a motivat ca proiectul este de competenta Bucurestiului, intrucat se pune in discutie o suprafata mai mare de zece hectare.
De altfel, reprezentantii ANPM au precizat ca regulamentul le solicita sa publice astfel de anunturi in presa centrala, nu neaparat si in cea locala.
Reactie vehementa
La Sibiu, vestea ca padurea de pe dealul Gusteritei va face loc unei noi exploatari a aparut datorita unui cotidian local, iar ecourile nu au intarziat sa apara. A doua zi dupa publicarea articolului, acum aproape doua saptamani, un sibian a lansat pe site-ul www.petitieonline.ro o petitie prin care solicita ANPM si autoritatilor locale sa nu avizeze proiectul Tondach.
„Sibiul se sufoca si nu mai are zone verzi suficiente. (…) Cerem ca in Sibiu sa nu mai fie distruse zone verzi si Primaria si Consiliul Local sa demareze un program de protejare a acestor zone si de marire a lor", se arata in textul documentului redactat de Calin Blaga, care este si purtatorul de cuvant al Asociatiei Locuitorilor din Centrul Istoric.
Numarul semnaturilor stranse a depasit deja 300. Blaga intentioneaza sa depuna petitia la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, la Tondach Romania SRL, la Primaria Sibiu si la Consiliul Local Sibiu. „Am sondat printre locuitorii cartierului Gusterita, aflat in vecinatatea dealului Gusteritei, si nimeni nu stia de intentia Tondach Romania SRL.
Ei considera ca o asemenea exploatare, datorita conditiilor meteo din ultimii ani, poate duce la surpari si alunecari de teren de amploare, ce pot genera tragedii", a comentat pentru „Adevarul" initiatorul petitiei.
Sibienii care locuiesc in apropierea dealului Gusteritei se opun extinderii carierei de argila. Acestia considera ca o asemenea exploatare ar putea duce la surpari si la alunecari de teren, dete
Atac la peisajul urban
Distrugerea dealului Gusteritei nu ar fi nici pe placul municipalitatii sibiene, care doreste sa amenajeze locatia ca spatiu de promenada.
Numai anul trecut, Primaria a investit aproximativ 560.000 de lei in constructia unei parcari si a unui monument inalt de 17 metri, iluminat pe timpul noptii.
„De aici se vede foarte frumos orasul si, invers, din oras se vede foarte frumos acest loc", a apreciat primarul Klaus Johannis.
Cu toate acestea, cel putin deocamdata, Johannis nu a luat nicio pozitie oficiala fata de defrisarile anuntate.
Compania austriaca ignora petitia
Protestul nu a starnit, deocamdata, interesul firmei Tondach, ai carei reprezentanti afirma ca nu au cunostinta despre existenta petitiei si sustin ca impactul asupra mediului nu este atat de puternic pe cat pare.
„Nu cunosc nimic, nu am primit nicio petitie. Daca tot avea de facut o petitie, putea sa ne-o trimita direct, noi nu citim toate site-urile.
Tot felul de oameni, probabil bine intentionati, se lanseaza in initiative ale caror fundamente nu le cunosc. Sa se documenteze. Asociatia (Locuitorilor din Centrul Istoric – n. red.) e OK, dar sa fie impotriva a ceva ce nu cunoaste nu e tocmai bine. Nu stiu cine si ce pericol vede, dar sa se mai documenteze. Nu doreste nimeni sa lase dealul pustiu", a declarat pentru „Adevarul" directorul general al Tondach Romania, Augustin Rusu.
Aviz in stand-by
Rusu declarase presei locale ca proiectul de investitie detine acordul presedintelui ANPM, Zoltan Nagy, in conditiile in care se obliga sa defriseze cate un singur hectar pe an si sa compenseze cu reimpaduriri. Pe de alta parte, alti oficiali din cadrul Agentiei au aratat ca firma nu avea cum sa primeasca avizul din cauza ca nu a depus inca studiul pentru evaluarea impactului asupra mediului.
In replica, directorul Tondach pretinde ca, pentru a depune studiul, asteapta normele metodologice de aplicare a noului Cod Silvic. Iar acesta din urma lasa mana libera inspectoratelor silvice sa scoata din fondul forestier terenuri de pana la un hectar, ceea ce poate da nastere abuzurilor, in opinia lui Marian Stoicescu, seful Federatiei pentru Apararea Padurilor.
300 de persoane
– au semnat o petitie prin care solicita autoritatilor sa nu avizeze proiectul.
Nu cunosc nimic, nu am primit nicio petitie. Daca tot avea de facut o petitie, putea sa ne-o trimita direct, noi nu citim toate site-urile. Tot felul de oameni, probabil bine intentionati, se lanseaza in initiative ale caror fundamente nu le cunosc. Sa se documenteze.
Augustin Rusu,
directorul general al Tondach Romania
Reimpaduriri „secrete"
Inainte de a incepe exploatarea pe noul tronson, terenul va fi consolidat, potrivit directorului companiei Tondach.
„Exista studii facute de firme acreditate de Ministerul Mediului care au stabilit ca terenul este in miscare. Ati vazut ce alunecari de teren se intampla in tara. Nu dorim ca acest lucru sa se intample si la Sibiu. Despre defrisari, ce si cat, inca nu e luata nicio hotarare.
Deocamdata nu facem nimic. Nu se intampla nimic anul acesta, nu stiu ce va fi la anul. Nu am taiat niciun singur pom. Dimpotriva, am platit foarte multi bani la Directia Silvica pentru reimpadurirea fostei cariere", a explicat Rusu, refuzand, totusi, sa precizeze cate hectare au fost reimpadurite.
„Exploatarile sunt reglementate de Legea minelor, care are caracter de secret de serviciu. Agentia Nationala pentru Rezerve Miniere poate da mai multe detalii", a conchis reprezentantul firmei austriece.
Intre timp Asociatia Locuitorilor din Centrul Istoric continua demersurile pentru blocarea proiectului.
„Sibiul se sufoca si nu mai are zone verzi suficiente. (…) Cerem ca in Sibiu sa nu mai fie distruse zone verzi si Primaria si Consiliul Local sa demareze un program de protejare a acestor zone si de marire a lor"
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul