Adevarul: Paduri noi peste un secol

Proprietarii de paduri din Romania nu sunt interesati sa planteze alti copaci in locul celor taiati. Totusi, daca nu o vor face, noul Cod Silvic o sa-i pedepseasca drastic.

Dupa 1990, imense suprafete de paduri romanesti au fost rase de pe fata pamantului. Fondul forestier al Romaniei mai masoara, astazi, doar aproximativ 6,3 milioane de hectare.

Fenomenul furtului de lemn nu putea fi stapanit, fiindca nu exista un cadru legislativ. Noul Cod Silvic incearca acum sa stopeze masacrarea padurilor.

Copacii, plamanii planetei

Un fag de 25 de metri inaltime produce in 20 de minute necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile, iar un hectar de padure retine intr-un an 60 de tone de praf.

Din ignoranta sau, de cele mai multe ori, din dorinta de inavutire, aceste date nu sunt luate in seama nici macar de cei care locuiesc in zonele unde se fac defrisari masive.

Oficial, avem peste 20.000 de hectare care asteapta sa fie plantate. Dar peste 350.000 de hectare, retrocedate proprietarilor, sunt complet neadministrate.

Pe aceste terenuri, in mare parte, padurea a disparut, iar dezastrul, semnalat si de Pro TV, nu pare sa-i alarmeze pe oficialii din Ministerul Agriculturii.

Impaduririle, doar planuri

Autoritatile, de voie de nevoie, se declara ingrijorate. Ei spun ca pana in anul 2035 se doreste extinderea fondului forestier cu doua milioane de hectare.

Sunt insa date notate pe hartie, impuse de noul Cod Silvic. Dar impadurirea costa. Pentru achizitionarea puietilor pentru un hectar de padure e nevoie azi de 2.000 de lei. Se mai adauga 1.000 de lei, lucrarile de plantare. Cheltuielile pentru ingrijirea puietilor pot sa ajunga si la 10.000 de lei.

Si abia dupa treizeci de ani poate fi numita „padure" zona plantata. Din cauza pretului ridicat, multi oficiali vorbesc, pe soptite, de metoda regenerarii. Adica se asteapta ca padurea sa creasca de la sine.

Ce se schimba in noul Cod Silvic

Pedepsele pentru nerespectarea codului incep cu amenzi si ajung pana la sanctiuni cu privarea de libertate, intre trei luni si 16 ani.

Proprietarul de padure este obligat ca, in termen de doi ani de la taiere, sa-si replanteze copacii si nu are dreptul sa-i doboare.

Taierile ilegale, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor sunt considerate infractiuni si se pedepsesc cu amenda sau inchisoare.

Lasarea animalelor sa pasuneze in padure sau in luminisuri e infractiune.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri