Adevarul: Ouale de baterie, puse la zid

Comercializarea oualor provenite de la gainile crescute in baterii va fi interzisa la nivelul Uniunii Europene, incepand cu 2012. In supermarketurile din Romania, aproape toate ouale puse la vanzare sunt obtinute de la pasari inchise in custi subdimensionate.

Pasari care nu pot niciodata sa zboare sau macar sa bata din aripi si care sunt obligate sa-si petreaca intreaga viata pe o suprafata mai mica decat o coala de hartie intr-o hala supraincalzita.

Astfel rezuma organizatia pentru protectia animalelor One Voice viata gainilor ingramadite abuziv intr-o cusca, avand parte de un tratament total impotriva naturii. Sistemul neaga existenta animalului ca fiinta, sacrificand sute de milioane de indivizi in favoarea rentabilitatii economice.

Pasarile isi farama membrele din cauza grilajului prea subtire pe care sunt obligate sa stea, iar pentru a evita canibalismul provocat de stres producatorii de oua le taie partea superioara a ciocului cu o lama incalzita.

Primele rezultate

Dupa ce ani la rand grupurile de aparare a animalelor au militat impotriva unor astfel de practici, iata ca primele rezultate incep sa apara. Marile lanturi de magazine din Europa pun interdictie comercializarii oualor provenite de la gainile crescute in baterii. Uniunea Europeana hotarase, inca de acum zece ani, ca din 2012, astfel de oua sa dispara de pe piata.

In Belgia, supermarke­turi precum Carrefour, Cora sau Intermarché au renuntat inca din 2006 la ouale de baterie, iar zilele trecute unul dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury’s, a anuntat ca, incepand cu data de 5 februarie, ouale de baterie vor fi inlocuite cu cele obtinute de la gaini crescute la sol.

90% – oua de baterie

Conform datelor Institutului National de Statistica, productia de oua de gaina in Romania, la nivelul anului 2007, a fost de 6,2 miliarde de bucati. O singura vizita la marile magazine din Bucuresti – Carrefour, Cora, Real Hypermarket, Gima si Metro – a fost suficienta pentru a observa ca rafturile erau pline cu cofraje de oua provenite de la gaini crescute in baterii.

Potrivit directorului de marketing de la Carrefour, Andreea Mihai, ponderea oualor ecologice expuse la raft in magazinul pe care il reprezinta este de aproximativ 3%. Prin urmare, peste 90% reprezinta oua de baterie.

Florina Secara, reprezentant Metro, a spus ca magazinul pune la dispozitia clientilor atat oua de baterie, cat si ecologice, dar ca ponderea celor din prima categorie este mai mare. Ouale ecologice sunt mai sanatoase pentru ca sunt obtinute de la pasari hranite cu furaje ecologice.

Potrivit One Voice, hrana gainilor de baterie este uniforma si industriala, aceasta continand cereale, cadavre de animale, produse chimice si antibiotice preventive.

Productie mica de oua bio

“In acest moment, trecerea la vanzarea de oua provenind de la gaini crescute pe sol nu este posibila fiindca nu exista productie interna suficienta”, a mai spus Andreea Mihai.

De aceeasi parere este si Dumitru Argesanu, unul dintre cei doi producatori romani care pun pe piata oua ecologice. Productia anuala de oua bio abia depaseste un milion de bucati.

Producatorii romani de oua considera ca mai au timp pana in 2012 sa se conformeze, ba chiar spera ca legea sa nu fie adoptata.

“Este vorba de o decizie a Uniunii Europene, luata la presiunea organizatiilor de protectie a animalelor. Cei care vor sa mai produca oua vor trebui sa se conformeze. In orice caz, aceasta inseamna ca romanii vor cumpara oua mai scumpe”, a precizat Grigore Horoi, presedintele companiei producatoare de oua, Agricola Bacau. Acesta a adaugat ca asociatiile patronale vor milita pentru ca termenul de conformare sa fie prelungit.

Patru tipuri de oua

Exista patru tipuri de oua clasificate in functie de modalitatea de crestere a pasarilor. Aceastea sunt marcate conform standardelor europene, astfel incat orice consumator poate sti ce fel de oua cumpara. Ouale ecologice sunt inscriptionate cu cifra 0 inaintea codului de producator.

Ouale provenite de la gaini crescute la sol – cu cifra 1, iar cele obtinute de la pasarile dezvoltate in aer liber – cu cifra 2. Ouale gainilor de baterie sunt marcate cu 3. In marile magazine de la noi, se vand numai cele inscriptionate cu 0 si 3.

Modul de crestere a pasarilor face diferenta intre oua. Konrad Lorenz, laureat al premiului Nobel pentru medicina si fiziologie si fondatorul etologiei (stiinta comportamentului animal), spunea: „Cea mai grea tortura la care este supusa o gaina de baterie este imposibilitatea pasari de a se retrage intr-un colt pentru a oua“.

spot_img

Ultimele știri