Comitetul patrimoniului mondial de pe langa UNESCO a adaugat opt situri pe lista minunilor naturale ale lumii. Acum sunt 174 astfel de locuri pe glob.
Siturile nou incluse pe lista patrimoniului UNESCO provin din diferite zone ale lumii, incepand din Canada si pana in China, trecand prin Elvetia.
Falezele fosilifere din estul Canadei, Parcul National Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie care adapostesc o multitudine de specii de corali si de pesti, Insula Surtsey din Islanda, Saryarca din Kazahstan, Rezervatia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonica Sardona din Elvetia si Arhipelagul Socotra din Yemen sunt cele opt minuni naturale adaugate pe lista patromoniului mondial al UNESCO.
Acestea au o „valoare universala exceptionala" si necesita protectie speciala. Includerea pe aceasta lista a siturilor de importanta mondiala presupune conservarea decorurilor remarcabile, dar si protejarea faunei si a florei care evolueaza in sanul acestor ecosisteme.
Selectate datorita frumusetii naturale
Rocile de pe Falezele fosilifere din Canada sunt o marturie istorica a existentei primelor reptile pe pamant. „Este un sit fascinant unde poti pur si simplu sa vezi o parte din istorie", a spus Tim Badman, consilier la Uniunea pentru Conservarea Naturii.
Parcul National Sanqingshan din China a fost ales pentru „frumusetea sa naturala deosebita", dupa cum a precizat un alt reprezentant al Uniunii. Lagunele din Noua Caledonie au fost selectate datorita diversitatii ecosistemelor recifelor de corali care o depaseste pe cea a Marii Bariere de Corali.
Surtsey este o noua insula formata pe coasta sudica a Islandei, intre anii 1963 si 1967. Acesta este interesanta datorita noilor forme de viata care s-au dezvoltat aici.
Rezervatia Fluturelui Monarh din Mexic se intinde pe o suprafata de 56.259 hectare. In fiecare toamna, milioane de fluturi monarhi se instaleaza aici inainte de a-si relua migratia de primavara. In conformitate cu Planul de protectie adoptat de cele trei state traversate de acesti fluturi in timpul migratiei lor (Canada, Statele Unite si Mexic), recunoasterea acestei arii de hibernare trebuie sa permita conservarea speciei, victima a agriculturii intensive.
Delta Dunarii, in patrimoniul Unesco
Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa.
Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul Unesco in 1990.
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) cuprinde peste 1.200 de specii de plante.
RBDD adaposteste cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent, cu peste 300 de specii de pasari, printre care coloniile unice de pelicani.
Contine, de asemenea, o fauna ihtiologica reprezentativa, cu aproximativ 100 de specii, printre care heringul de Dunare si sturionii.