Adevarul: Oportunitati energetice in Romania

O publicatie financiara americana considera ca tara noastra va investi in domeniul energetic sub presiunea dezvoltarii industriale. Analistii trustului de presa Dow Jones prevad dezvoltarea industriei in Romania. Ei recomanda investitii in domeniul energetic, propunand cu precadere echipamentele UPS.

Varianta on-line a unuia dintre cele mai puternice grupuri de presa din lume, renumitul MarketWatch patronat de grupul Dow Jones, prezice tarii noastre cresteri economice bazate pe dezvoltarea industriei.

Analiza porneste de la un studiu financiar efectuat de compania Frost&Sulivan.

Specialistii in investitii industriale semnaleaza potentialul deosebit al Romaniei, punctand cateva argumente majore: statutul de tara membra UE, care asigura tarii noastre fonduri structurale pentru sustinerea dezvoltarii infrastructurii, pozitia strategica la portile Orientului si capitalul uman bine pregatit tehnic.

O tara de ingineri

De multe ori s-a spus despre Romania, mai degraba peiorativ decat laudativ, ca ar fi „o tara de ingineri“. Iata ca acum, pe fondul lipsei globale de specialisti cu inalta calificare in domeniile tehnice, absolventii pe banda rulanta ai Politehnicii au devenit „un capital“ demn de luat in seama.

Companii auto precum Renault, Mercedes-Benz, Audi si Ford au sau vor sa deschida linii de productie in Romania pentru a beneficia de mana ieftina si priceputa de lucru.

Producatorii de autovehicule considera ca tara noastra este un loc strategic pentru amplasarea de facilitati in vederea apropierii de pietele orientale cu mare potential de desfacere precum Rusia, China si India. Noile linii de productie au nivel inalt de automatizare si, desigur, consuma mult curent electric.

Domeniul IT si al telecomunicatiilor sunt si ele pe lista de dezvoltare a Romaniei. Aplicarea unor directive UE, precum „Data Retension“, emisa in 2006, care impune pastrarea convorbirilor telefonice timp de sase luni la dispozitia justitiei, implica necesitatea unor investitii importante in domeniul computerelor, precizeaza MarketWatch.

Instalatii de backup pentru retele

Din intreaga gama de echipamente energetice necesare Romaniei, analistii americani subliniaza, mai ales, asa-numitele „instalatii de backup“ pentru retelele electrice.

Acestea sunt generatoare de mici dimensiuni, ce functioneaza de regula pe baza de combustibili lichizi si produc curent electric pentru perioade scurte de timp, pentru a acoperi necesarul retelelor electrice ce nu pot fi oprite, precum cele de computere sau liniile automate de productie auto.

Sursele neintrerupte de curent, cunoscute sub numele de UPS (acronim de la „uninterruptible power supplies“), vor fi din ce in ce mai solicitate in Romania, spun cei de la MarketWatch, care considera ca, cel putin din acest punct de vedere, tara noastra este un veritabil „taram al tuturor posibilitatilor“ pentru dezvoltatorii dispusi sa investeasca in acest domeniu.

Criza economica ce afecteaza puternic Statele Unite si tarile din vestul Europei va avea un impact minim asupra Romaniei, mai spune raportul.

Chiar daca si aici se va inregistra o usoara scadere a ritmului de crestere economica in urmatorii doi ani, mai ales din cauza scaderii randamentului investitiilor imobiliare, pe termen mediu si lung, scenariul dezvoltarii industriei romanesti este luminos, iar investitiile in producerea de echipamente UPS vor fi cat se poate de rentabile.

Statul roman, actionar majoritar

Semnarea memorandumului pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda impune acum investitii importante pentru Nuclearelectrica. Compania romaneasca, care detine 51% din actiuni, va trebui sa ofere cele doua miliarde de dolari necesare derularii proiectului si, se pare, o parte din bani ii va obtine prin imprumuturi bancare.

Esecul unor incercari similare din alte tari, unde centralele nucleare au fost inchise de ecologisti, a generat insa o oarecare lipsa de incredere in eficienta unor astfel de imprumuturi. Interventia statului, prin oferirea de fonduri sau garantii, va asigura insa reusita acestei investitii.

Nume sonore in industria energetica

Cresterea sectorului de productie a energiei electrice a antrenat parteneri cu renume pe plan international. Privatizarea companiei de stat RENEL a atras investitori precum E.ON, CEZ, Gdf-Suez, Enel si Iberdrola, companii care isi propun sa dezvolte acest domeniu investind in producerea de energie nucleara si eoliana.

Reducerea emisiilor de carbon, obligatorie

Chiar azi au inceput la Bruxelles negocierile finale privind semnarea unui memorandum de reducere a poluarii in statele Uniunii Europene. Presedintele Frantei, tara care se afla la conducerea UE pana la sfarsitul acestui an, doreste sa-si incheie mandatul european cu un succes ecologic.

Pachet de masuri necesare

La intalnirea de saptamana trecuta, din Polonia, Nicolas Sarkozy a incercat sa convinga grupul tarilor foste comuniste membre ale UE de necesitatea impunerii unor termene precise pentru ritmul de reducere a emisiilor de carbon.

Acum, la summitul de la Bruxelles, care se va incheia maine, se doreste semnarea unui pachet de masuri privind productia de energie in concordanta cu respectarea tintelor de reducere a poluarii propuse in 2007.

Acestea prevad diminuarea emisiilor de carbon pana in anul 2020 cu 20% fata de nivelul anului 1990. In plus, noile directive vizeaza si consumul eficient al resurselor energetice, prin inlaturarea risipei de energie termica si electrica, atat la nivel industrial, cat si la nivelul consumatorilor casnici.

Reducerea importurilor, un deziderat

In ceea ce priveste productia de energie, Romania se afla pe locul zece intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind una dintre tarile cu dependenta „slaba“ de importul de resurse energetice.

Dintre toate statele membre, cel mai bine situata este Danemarca, tara care exporta aproximativ 37% din energia produsa, si cel mai rau stau Cipru, Malta, Luxemburg si Irlanda, care importa aproape toata energia necesara.

Cum Romania importa doar 30% din energia pe care o consuma, cifra estimata de Eurosat, Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, intrarea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda in anul 2015 ar putea reduce la minimum necesitatea importurilor.

In plus, inceperea exploatarii „rezervorului” de hidrogen sulfurat din apele adanci ale platoului Marii Negre ar oferi tarii noastre sansa de a scapa si in viitor de efectele nefaste ale crizelor mondiale.

Energia nucleara e o solutie agreata

Prin constructia unor noi centrale nucleare, varianta propusa si sustinuta puternic de Franta, Uniunea Europeana ar putea scapa de povara importurilor energetice si va restrange influenta politica a statelor exportatoare.

In prezent, cei mai importanti furnizori de resurse energetice pentru UE sunt Rusia si Norvegia. Comisia Europeana a admis ca mai bine de 33% din importurile de petrol si cel putin 40% din importurile de gaze naturale provin din Rusia, Norvegia furnizand numai 16% din necesarul de petrol si doar 23% din cel de gaze.

Cei mai importanti membri UE producatori de energie sunt Marea Britanie, Germania, Franta si Polonia, care impreuna acopera insa numai 60% din necesarul uniunii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri