Adevarul: O toamna fara inundatii

In aceasta toamna, tara noastra nu se va confrunta cu inundatii asemanatoare celor din intervalul iulie-august.

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a prezentat ieri in cadrul unei conferinte de presa prognoza hidrologica pentru aceasta toamna. Acesta a precizat ca in intervalul septembrie-noiembrie 2008 nu se vor mai produce inundatii atat de importante ca cele din aceasta vara.

Nordul tarii, mai expus

Directorul INHGA sustine ca situatia hidrologica pentru aceasta toamna nu este ingrijoratoare, doar nordul tarii fiind mai expus cresterilor de debite. „Pentru luna septembrie, pe raurile inferioare, debitele se vor situa in jurul valorilor normale, majoritatea vor avea valori intre 50 si 80% din mediile multianuale.

Aceste valori vor fi mai ridicate in partea de nord a tarii. Este vorba de bazinele raurilor Viseu, Iza, Suceava si Prut", a spus Petre Stanciu. Acesta a precizat ca „in partea a doua a lunii septembrie, cantitatile de ploaie pot fi mai insemnate si vor putea produce inundatii locale".

Aceeasi evolutie va fi si in luna octombrie. „Atunci, debitele maxime vor mai creste, dar nu substantial", a mai spus Stanciu. Situatia se schimba putin in luna noiembrie, cand valorile vor fi cuprinse intre 50% si 80% din normalele lunare, fiind asteptate debite mai scazute pe raurile din bazinele Putna, Ramnicu Sarat, Barlad si Trotus.

Cu toate acestea, directorul INHGA spune ca „variatia valorilor este dependenta de cantitatea de precipitatii care se va produce in bazinul superior sau mijlociu al Dunarii si in special in bazinele raurilor Tisa si Sava, acestea avand un aport foarte mare la formarea viiturii la intrarea in Romania".

„Fiecare trebuie sa rationalizeze apa"

Oficialul INHGA asigura ca, in aceasta toamna, nici debitele Dunarii nu vor crea probleme pe teritoriul tarii noastre. Stanciu mai spune ca pana acum nu s-au semnalat probleme deosebite privind alimentarile cu apa.

Insa directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane"(ANAR), Marius Postelnicescu, atentioneaza: „Chiar daca nu sunt probleme cu apa si la ora actuala nivelul in lacurile de acumulare pe care le monitorizam se ridica la 75%, astazi (ieri – n.r.) stabilim programul de exploatare a acestor lacuri pentru luna septembrie".

Acesta a explicat ca operatorii economici care folosesc apa in sistem hidroenergetic si nu respecta programul impus de administratie risca ridicarea autorizatiei de functionare.

„Trebuie sa se tina cont de faptul ca, desi avem o rezerva suficienta de apa, am avut totusi doua luni in care temperaturile au fost ridicate si nu au fost precipitatii consistente. Fiecare trebuie sa rationalizeze apa", a subliniat Postelnicescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri