Principalele probleme de mediu dezbatute anul trecut au fost incalzirea globala si criza apei. In ceea ce priveste existenta incalzirii globale, oamenii de stiinta au ajuns la un consens, iar guvernele multor state au inceput sa ia masuri pentru a redresa situatia.
Dar, desi o parte a oamenilor de stiinta spun ca ne aflam in pragul unei penurii de apa potabila, cercetatorii care colaboreaza la revista „LiveScience" precizeaza ca nu poate fi vorba de asa ceva.
Resurse naturale din abundenta
„Planeta albastra" nu ramane fara apa. Exista 360 cvintilioane (10³°) de galoane (4 litri) de apa pe Glob. Aceasta se supune unui ciclu permanent.
Ciclul hidrologic al planetei este un sistem inchis: apa se evapora, cade sub forma de precipitatii, se infiltreaza si asa mai departe. Ba mai mult, se pare ca acum exista mai multa apa decat exista cu cateva decenii in urma, pe fondul incalzirii globale si a topirii ghetarilor.
Oceanele, sursa de apa potabila
Problema consta in faptul ca cea mai mare parte din aceasta apa este stocata in oceane si este sarata. Desalinizarea apei de mare este un procedeu care se practica astazi. Este insa foarte costisitor.
Si apa potabila exista din abundenta, doar ca este distribuita inegal pe Glob. Unele regiuni au foarte multa apa potabila, altele nu au aproape deloc. Problema care intervine este cea legata de transportarea ei catre regiunile uscate.
Pentru gasirea solutiilor la penuria de apa este necesar ca problema sa fie corect inteleasa. Conservarea apei este importanta, dar nu pentru ca aceasta ar lipsi, ci pentru ca distribuirea apei potabile pe intreg cuprinsul Globului este scumpa.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul