Centrul pentru Dezvoltare Mondiala, cu sediul la Washington, a dat publicitatii un top al statelor care implementeaza politici de mediu corecte, dobandind astfel calificativul de "cele mai curate tari". America a ajuns sa detina ultimul loc pe aceasta lista.
Clasamentul a fost alcatuit pornind de la un indice anual care ia in calcul datele referitoare la emisiile de gaz cu efect de sera sau impozitele mici pe benzina, care incurajeaza consumul. Norvegia s-a clasat pe primul loc al clasamentului (ce contine numele a 21 de tari) dat fiind ca, in perioada 1995-2005, emisiile de gaze ce duc la fenomenul de incalzire planetara s-au diminuat considerabil.
La aceasta a contribuit, in mod esential, politica ambientala a acestei tari, care are ca prioritate protejarea si inmultirea suprafetelor de padure (stiut fiind faptul ca acestea absorb bioxidul de carbon). Norvegia este urmata de Irlanda. Desi aceasta are, in ultimii ani, o crestere economica de circa 6,6% anual, autoritatile au pus in practica diverse masuri menite sa combata poluarea, in special cea atmosferica.
SUA, codasele lumii la protectia mediului
David Roodman, membru al Centrului pentru Dezvoltare Mondiala, a declarat ca Statele Unite detin ultimul loc al clasamentului, in mare parte din cauza emisiilor de gaz cu efect de sera (care se ridica la un nivel extrem de ridicat, respectiv 21,7 tone de bioxid de carbon pe cap de persoana, anual).
De asemenea, SUA continua sa inregistreze cele mai mici taxe pe benzina, desi, in ultima perioada, administratia Bush pare sa acorde o atentie marita problematicii mediului, concretizand cateva masuri timide pentru limitarea emisiilor. Dar, in acelasi timp, mentinerea unor taxe mici pe benzina – cele mai scazute, in comparatie cu restul de 20 de state – duce la un consum crescut al acestui carburant nociv. Un loc codas, din punct de vedere al poluarii, il detine si Hong Kong.
In ultimii ani, acest stat a cunoscut o diminuare consistenta a numarului de investitori, ce par sa bata in retragere in fata poluarii cronice, in special atmosferice, de care sufera Hong Kong. Recent, premierul acestui stat, Donald Tsang, a declarat chiar ca "poluarea a ajuns o chestiune de viata si de moarte", devenind o prioritate nationala.
Mai mult, grupul financiar american Merrill Lynch estimeaza ca, din cauza mediului neprielnic, insula Hong Kong si-ar putea pierde cunoscuta competitivitate economica, in favoarea statului Singapore.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul