Francezii au interzis folosirea apei de ploaie pentru stropirea gradinilor sau pentru spalarea lenjeriilor din crese, spitale ori case de odihna.
Francezii platesc, de aproape doi ani, o taxa care este folosita pentru recuperarea si refolosirea apei de ploaie, in baza unei legi aparute in 2006.
Noul amendament adus de curand la aceasta lege spune ca apa de ploaie nu mai poate fi insa utilizata pentru stropirea gradinilor sau pentru spalarea masinilor, si nici in interiorul cladirilor, pentru igienizare, cu exceptia toaletelor sau a spalarii podelelor, informeaza site-ul „Acu-Environnement.com". Apa trebuie sa provina numai de pe acoperisuri „sanatoase" si sa nu contina compusi de azbest sau de plumb.
Lenjeria poate fi spalata cu apa de ploaie doar daca apa este tratata corespunzator insa nu in crese, gradinite, spitale sau alte institutii publice in care ar putea fi pusa in pericol sanatatea oamenilor.
Nefiltrata, produce alergii!
Apa de ploaie folosita in scopuri menajere trebuie tratata cu ajutorul unor insatalatii speciale, avizate de Ministerul francez al Sanatatii, iar echipamentele necesare recuperarii apei de ploaie, burlanele sau bazinele de pe acoperisurile caselor, trebuie confectionate tinandu-se cont si de arhitectura fiecarei locuinte.
Apa de ploaie nu trebuie colectata de pe acoperisurile cu verdeata si de pe cele cu bitum, deoarece capata un miros urat, iar in cazul colectarii de pe stresinile cu azbociment se pot desprinde fibre care infunda filtrele.
Mai grav, fibrele de azbociment se dizolva in apa si pot produce tot felul de alergii sau de boli. Organizatia Mondiala a Sanatatii interzice chiar si conductele de azbociment, deoarece pot afecta calitatea apei potabile.
Sursa de energie
Stropii de ploaie elibereaza energie in momentul in care cad pe o suprafata dura.
Picaturile de ploaie inmagazineaza cantitati importante de energie, care cresc odata cu inaltimea de la care aceste picaturi cad.
In momentul contactului cu solul, energia se elibereaza sub forma fortei mecanice.
Calitatea apei de ploaie care se acumuleaza in rezervoare depinde de impuritatile din aer, de locul de amplasare, de pozitia acoperisului si a materialului din care acesta este facut.