Poluarea de la Borsa reactiveaza dezbaterea privind utilizarea cianurii in minerit. Guvernul este somat sa inchida vechile mine si sa nu aprobe noi proiecte miniere.
Situatia lacului de decantare de la Baia Borsa a intrat in vizorul societatii civile dupa ce unul din cele doua baraje Colbu a cedat. Sefii de guvern din Romania, Ungaria, Ucraina si Slovacia, precum si ministrii mediului si presedintii institutiilor legislative din cele patru state au primit o scrisoare deschisa semnata de 45 de organizatii neguvernamentale de mediu.
Societatea civila cere, astfel, ca institutiile responsabile sa urgenteze masurile care se impun pentru oprirea poluarii rezultate din activitatile miniere care se desfasoara in bazinele Dunarii si Tisei. In acelasi timp, sunt amintite rezultatele unui sondaj de opinie potrivit caruia doua treimi din populatia Romaniei sustin interzicerea cianurii in minerit.
Acestia sustin ca probele recolate de autoritatile de mediu din Ungaria la Tivadar (la granita dintre Ungaria si Ucraina) au confirmat poluare cu mangan, cupru, fier si plumb, precum si un nivel ridicat de cadmiu, din cauza deversarilor de la Baia Borsa.
Rosia Montana, direct vizata
Solutia pe care o propune societatea civila pentru rezolvarea acestor probleme vizeaza inchiderea minelor poluante si oprirea avizarii altor proiecte noi.
„Pana in momentul in care va intra in vigoare o legislatie care sa opreasca avaria barajelor din sectorul minier si pana cand se vor lua masuri, va indemnam sa nu aprobati noi proiecte miniere", se arata in textul scrisorii deschise, care face referire la proiectele de la Rosia Montana si Certej din muntii Apuseni.
In atentia presei internationale
Subiectul poluarii cu steril de la Baia Borsa a atras, de asemenea, atentia mai multor publicatii din strainatate.
Astfel, cotidianul francez „Le Monde" scrie, in pagina electronica, despre „raurile din Romania, care sunt amenintate de un dezastru ecologic".
De asemenea, o stire publicata pe fluxul Agentiei France Presse vorbeste despre organizatiile ecologiste din estul Europei, care solicita masuri urgente pentru inchiderea activitatilor miniere poluante.
„Nu a fost poluare cu cianuri"
Secretarul de stat din Ministerul Mediului Lucia Varga a declarat ca a primit o scrisoare de felicitare din partea ministrului maghiar al mediului pentru gestionarea situatiei de la Baia Borsa.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), institutia responsabila de programul de inchidere si ecologizare a iazurilor Colbu I si II, afirma, intr-un comunicat, ca nu a fost poluare cu cianuri.
Apa deversata in amestec cu sterilul continea ioni de metale grele, potrivit documentului emis de MEF.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul