Seful Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului prinde pastravi si lipani in strainatate, din cauza apelor poluate de la noi. Mihai Faca sustine ca este un „presedinte-jucator”, iar printre pasiunile sale se numara raliurile, pescuitul in ape de munte si natura.
Carte de vizita
Mihail Faca s-a nascut in anul 1954, la Ploiesti. A urmat cursurile Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In prezent, este doctorand la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Mecanica Fina.
Experienta profesionala:
– septembrie 2008 – Consiliul Judetean Prahova – administrator public;
– martie 2005 – august 2008 – Regia Autonoma pentru Servicii Publice Ploiesti – director;
– decembrie 2000 – decembrie 2004 – deputat de Prahova;
– iunie – decembrie 2000 Consiliul Municipal Ploiesti Presedintele Comisiei pentru Utilitati Publice si Protectia Mediului.
Activitate politica:
– iulie 2001 – membru PSD;
– noiembrie 1999 – iulie 2001 membru PDSR.
– iunie 2000 – membru in Consiliul Municipal Ploiesti, l decembrie 2000 – deputat PDSR de Prahova.
Care sunt primele trei lucruri pe care le veti face in calitate de presedinte nou ales al Agentiei Nationale pentru Mediu?
Mi-am propus sa fiu un presedinte-jucator. Vreau sa ma implic direct in toate problemele agentiei, desi colegii mei nu sunt obisnuiti cu presedinti-jucatori. Mi-am propus sa pastrez actuala garnitura, dar, daca treaba nu merge, voi face si acest lucru, deoarece as putea sa spun ca am gasit aici un sistem anchilozat. Informatia circula greu intre departamente si deja facem o revizuire a organigramelor.
Al doilea lucru pe care mi l-am propus este ca judetul Prahova, de unde vin, de altfel, sa devina un model in materie de mediu, iar al treilea lucru, pe care l-am si pus in practica, este legat de comunicare. Am instituit un sistem nou, prin care i-am rugat pe colegii mei sa comunicam prin SMS.
In ce relatie sunteti cu actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi?
Foarte buna, mai ales ca si dumnealui, ca si mine, vine din zona administratiei publice locale. Cunoaste problemele pe pielea lui, ca si mine, si mi-a spus de la inceput ca raspund de tot ce inseamna domeniul meu de activitate. Eu cred ca are o echipa foarte buna, iar lucrul in echipa nu inseamna subordonare.
Care este cea mai grava problema de mediu cu care se confrunta in acest moment tara noastra?
Gunoaiele! Romania este o groapa de gunoi. Nimeni nu-si mai face datoria. Pe vremea lui Ceausescu, tin minte ca padurarii verificau, dupa picnicuri, fiecare colt de padure cu carnetelul de amenzi in mana. Acum nu am mai vazut unul facand acest lucru. Tara este acoperita de peturi.
Am fost odata cu un prieten la pescuit si era sa-i moara cainele inecat sub peturi, intr-un lac. Trebuie sa aflam ce se intampla cu contractele de salubritate si este momentul ca primarii sa ia masuri drastice impotriva celor care nu au astfel de contracte.
Ce masuri veti lua ca Romania sa nu se transforme intr-un desert?
Cred ca incalzirea globala nu este principalul motiv al procesului de desertificare in tara noastra. Problemele mari le ridica seceta si defrisarea terenurilor. Au fost infiintate mai multe comitete si organisme responsabile cu aceste chestiuni al caror impact a fost mai mult sau mai putin vizibil.
Singura unitate de ecarisaj care deserveste Capitala si zonele din jur, Protan, nu va mai functiona decat pana in luna iunie 2009.
Protan beneficiaza de o perioada de tranzitie pana in 2015, pentru aplicarea celor mai bune tehnici disponibile in vederea respectarii valorilor-limita de emisii poluante. Agentia Regionala de Mediu Bucuresti a efectuat controlul conformarii la prevederile Autorizatiei Integrate de Mediu si a constatat ca nu a fost realizata una dintre masurile din planul de actiuni.
Din cauza nerealizarii acestei masuri a declansat procedura de notificare, finalizata cu o adresa de suspendare. Decizia a fost contestata in instanta de Protan, care isi continua activitatea insa pana la finalizarea procesului intentat.
Ce pasiuni aveti?
Sunt un pescar pasionat de pastrav si lipan, dar am ajuns in situatia in care acest hobby ma costa foarte mult, deoarece nu mai pot pescui in apele din Romania si sunt nevoit sa pescuiesc in strainatate. Pastravul si lipanul sunt specii pe cale de disparitie si sunt hotarat sa ma ocup si de acest lucru, mai ales de administrarea apelor din zona de deal si munte, de care nu se mai ocupa nimeni. O alta pasiune, total neecologica, este reprezentata de masinile de curse. Am participat la raliuri si sunt pasionat de automobilele de curse. Si, nu in ultimul rand, sunt pasionat si de natura.
Mi-am propus ca judetul Prahova, din care vin, sa devina un model in materie de mediu
„Fac naveta la Ploiesti cu trenul!“
Noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Mediu sustine ca este un ecologist convins si tocmai acest lucru il determina sa faca naveta la Ploiesti, locul sau de bastina, cu trenul, si nu cu masina. Nu chiar zi de zi, pentru ca ramane si in Capitala, atunci cand datoria i-o cere, sotia si fiul sau locuind in Bucuresti.
Il deranjeaza tare mult gunoaiele de pe calea ferata, pe care le vede de pe fereastra vagonului cand vine sau merge spre Ploiesti. „Sunt sufleteste ecologist si acesta este unul dintre motivele pentru care am acceptat aceasta functie. Fac naveta cu trenul si vad zilnic mormane de gunoaie aruncate la intamplare”, spune Faca, indignat de mizeria din Romania.
„Pastram proiectele verzi, si nu aberatiile imobiliare“
Ce veti face, de acum inainte, cu marii poluatori?
Conformarea instalatiilor IPPC (prevenirea si controlul integrat al poluarii, instalatii incluse pe lista marilor poluatori) este urmarita de autoritatile regionale pentru protectia mediului si de Garda Nationala de Mediu, care, prin programele de control si inspectie, monitorizeaza stadiul realizarii masurilor din planurile de actiuni si a conditiilor stabilite in Autorizatia Integrata de Mediu si identifica eventualele neconformari sau intarzieri in realizarea masurilor.
In mai multe arii protejate din tara, cum ar fi Delta Dunarii, au fost date avize de constructie. Acelasi lucru s-a intamplat si in parcurile din orase sau gradinile botanice. Vor fi anulate aceste avize?
Aceste aspecte vor fi analizate impreuna cu Administratia Biosferei Deltei Dunarii, care are un regim special privind autorizarea constructiilor din aceasta zona. Problema constructiilor ridicate ilegal, in zone verzi apartinand municipiilor, se va discuta cu autoritatile locale, pentru luarea masurilor potrivit cadrului legal. Asta va fi una dintre masurile noi pe care le voi aplica.
Spatiile verzi din Bucuresti, devin rand pe rand, cartiere de locuinte. Care vor fi demersurile Agentiei pentru a opri sacrificarea parcurilor sau a bazelor sportive de catre dezvoltatorii imobiliari?
Avizele de mediu pentru constructiile de acest fel vor fi analizate cu multa grija si li se va acorda o atentie speciala pentru a pastra proiectele verzi, si nu aberatiile imobiliare.
O alta mare problema de mediu o reprezinta defrisarile. Veti lua masuri speciale si la acest capitol?
Voi fi vigilent cu defrisarile, in speta cu acordarea avizelor. Cel care primeste aviz pentru defrisarea unui teren trebuie neaparat sa impadureasca in alta parte sau sa plateasca un agent specializat pentru acest lucru. Voi face verificari in acest sens, pentru fiecare aviz acordat, si, in plus, voi avea curiozitatea sa vad care sunt noile locuri alese pentru reimpadurire.
SMS la Agentie
Una dintre problemele identificate de Faca imediat dupa preluarea fotoliului de presedinte al ANPM este comunicarea deficitara dintre angajatii institutiei. Problema a fost rezolvata rapid prin instituirea unui sistem de comunicare prin SMS.