Caii vor avea „buletine de identitate” si nu vor mai putea devasta rezervatiile naturale Unitatile de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, se straduie, in aceste zile, sa finalizeze actiunea de inregistrare a intregului efectiv de cai si magari din judete, transmite Rompres.
Actiunea trebuie sa fie finalizata, in intreaga tara, la sfarsitul lunii iulie, 2008. Ideea de a monitoriza caii si magarii va salva rezervatiile naturale de abuzuri. Pana acum, in multe locuri din tara, mii de cai sau magari pasteau in zone protejate, pentru ca autoritatile nu se puteau opune.
Ce sa faci cu un cal gasit in rezervatie? Sa il iei la „ocol"? Pai nu mai sunt ocoale si, chiar daca s-ar mai gasi, oricum n-ai cu ce sa-l hranesti. Acum, cu ajutorul microcipurilor, caii sau magarii nu mai sunt ai nimanui. Proprietarii pot fi identificati si obligati sa-si ingrijeasca animalele, respectand zonele protejate prin lege. In Teleorman, de pilda, adjunctul sefului DADR, Danut Titi Beznea, declara ieri ca fisele de identificare si inregistrare a cailor si ma¬garilor se intocmesc incet, dupa introducerea microcipurilor sub pielea ani¬malelor.
Aceste fise vor intra apoi intr-o baza nationala de date, iar pentru animalul astfel inregistrat se emite un pasaport. In judetul Tele¬or¬man, pana in prezent, specialistii au reusit sa aplice microcipuri la doar o treime din numarul total de 24.000 de cai si magari aflati in gospodariile populatiei.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul