Bucurestenii care vor sa ajunga la mare in weekendul viitor pot merge pe bicicleta. Asociatia „Bate Saua" organizeaza „Marsul Velorutionarilor", dedicat romanilor care vor sa-si lase masinile acasa. Organizatorii sustin ca evenimentul vrea sa determine si o schimbare majora de comportament in stilul de viata al romanilor, mult prea comozi.
Marsul biciclistilor, initiat anul trecut de Lucian Mandruta, are loc intre 3 si 4 mai pe ruta Bucuresti – Urziceni – Slobozia – Constanta. Ciclistii vor pleca din Bucuresti la ora 9 si vor innopta in Slobozia. A doua zi, ruta va continua pe o portiune scurta din vechea autostrada. „Speram ca vremea sa fie buna, astfel incat sa putem parcurge aproximativ 20 km /ora", a declarat presedintele „Bate Saua", George Culda.
Lista de inscrieri ramane deschisa
Pana ieri se inscrisesera 45 de ciclisti pe listele cu participanti, dar organizatorii sustin ca pot participa si cei care nu s-au inscris, cu conditia sa fie echipati corespunzator, sa poarte haine mulate pe corp. „Marsul Velorutionarilor" isi propune sa transmita un mesaj catre romanii prea comozi si in acelasi timp sa-i avertizeze pe toti soferii: „Excesul de carburanti dauneaza grav sanatatii voastre!", a mai spus George Culda.
El a mai afirmat ca biciclistii vor sa le atraga atentia si factorilor de decizie care incurajeaza productia si importul de autoturisme, in conditiile in care acestea nu sunt capabile sa gestioneze numarul imens de autovehicule acceptate in trafic.
„Prin participarea lui Lucian Mandruta, cel cu care am initiat proiectul anul trecut vrem sa incurajam personalitatile sa se implice in protectia mediului inconjurator", a adaugat George Culda.
Tinerii, principalii ciclisti
Actiunea de la sfarsitul saptamanii e organizata si in urma unui recent studiu cu privire la folosirea bicicletei de catre romani, din care a reiesit ca traficul e principalul impediment. Realizat in perioada martie 2007 – martie 2008, sondajul arata ca romanii care folosesc bicicleta au varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Dintre cei 2.000 de chestionati, 27,9% folosesc bicicleta saptamanal, iar 1,7% o folosesc zilnic.
Bicicletele mai sunt folosite si pentru cumparaturile zilnice, dar numai de persoanele in varsta si doar in proportie de 2,1%. Principalele motive pentru care romanii nu folosesc bicicletele sunt: lipsa locurilor de parcare la destinatie (46,2%) si poluarea din cauza traficului aglomerat (43,9%).
Un alt motiv pentru care romanii se feresc de biciclete il reprezinta furturile, 56,9% din repondenti declarand ca le-au fost furate bicicletele. Doar 5,8% din biciclisti au avut accidente de circulatie, fie din cauza indisciplinei soferilor, fie din cauza infrastructurii proaste.