Cei mai mari consumatori de energie din lume, printre care se numara si statele din grupul G8, s-au intalnit la Berlin pentru a discuta despre transferul de tehnologii ecologice catre tarile emergente, precum si despre un acord post-Kyoto de reducere a emisiilor de gaz cu efect de sera.
Summitul se vrea deopotriva o noua etapa in pregatirea conferintei de la Bali, din decembrie, care va decide noul proiect ce urmeaza sa ia locul Protocolului Kyoto, ce expira in 2012.
Un acord de acest gen nu va fi acceptat de tarile industrializate si de cele emergente deopotriva, daca nu se tine cont de interesele economice ale fiecarui grup in parte, a precizat ministrul german al mediului. Numai transferul tehnologiilor ecologice va permite reducerea, cu un procent important, a emisiilor poluante, au precizat si reprezentantii AIEA.
Din nou bete americane in roate
Este de asteptat ca summitul sa inregistreze o noua atitudine necooperanta a Statelor Unite, responsabile cu producerea, la nivel mondial, a 25% din emisiile de gaz cu efect de sera, dat fiind ca Administratia Bush si-a demonstrat nu o data retinerea fata de propunerile venite din partea tarilor industrializate, referitoare la adoptarea unor masuri concrete pentru combaterea efectului de sera.
La reuniunea din vara a grupului G8 de la Heiligendamm, SUA au recunoscut necesitatea "reducerii substantiale" a emisiilor poluante, dupa cum s-a exprimat insusi presedintele Bush, dar fara sa-si asume niciun angajament concret in acest sens.
Plan post-Kyoto
Prezente la summitul de la Berlin, Clubul de la Madrid si Fundatia Natiunilor Unite au propus un proiect de reducere a emisiilor de gaz cu un cost de 10 miliarde de dolari pe an. Planul prevede, printre altele, ca tarile emergente sa participe, in functie de cresterea economica anuala, cu o reducere de 20% din cererea energetica pentru fiecare procent al ritmului de crestere.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul