„Marea Debarasare” este al doilea program, dupa „Casa Verde”, pe care il nu il continua noua conducere a Ministerului Mediului.
Cantitatea de echipamente electrice vechi pe care Romania trebuia sa le colecteze pana la sfarsitul lui 2008 este de patru kilograme pe cap de locuitor
„In fiecare prima sambata a lunii se va desfasura la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, care va antrena primariile (orasele cu peste 20.000 de locuitori si cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective Ecotic, Recolamp si Environ, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (titulatura autoritatii centrale de mediu in cadrul Guvernului Tariceanu – n.r.) ”, spune un anunt postat pe site-ul www.deseurielectrice.ro, dedicat campaniei „Marea Debarasare”.
Argument: „redimensionare”
Maine, insa, in prima zi de sambata a acestei luni, campania nu se va derula. Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Mediului pentru „Adevarul”, institutia „nu va organiza o campanie la nivel national in ziua de 7 februarie deoarece, in cel mai scurt timp, vor demara discutiile cu organizatiile colective partenere pentru a evalua posibilitatea de a redimensiona campania”.
„Redimensionarea” programului reprezinta singurul argument al deciziei ministerului de a intrerupe derularea campaniei, reprezentantii institutiei neputand preciza cand va avea loc urmatoarea editie. „Ministerul Mediului considera utila continuarea acestei campanii si chiar extinderea ei catre alte tipuri de deseuri”, mai spun autoritatile responsabile.
Oportun sau nu?
Decizia privind intreruperea campaniei „Marea Debarasare” nu reprezinta o premiera pentru actuala conducere a Ministerului Mediului. Luna trecuta, ministrul mediului Nicolae Nemirschi anunta ca programul „Casa Verde” (prin care persoanele fizice care doreau sa isi monteze sisteme de incalzire bazate pe echipamente solare sau eoliene primesc o subventie de 90% din bani de la Fondul pentru Mediu) va fi „redimensionat” sau chiar anulat.
Intrebat daca va continua programele de mediu deja incepute, Nicolae Nemirschi a declarat, imediat dupa preluarea portofoliului de la Mediu, ca are in vedere continuarea acestora. „Dar acest lucru se va intampla numai in conditiile in care, pe analiza pe care o fac eu in acest moment, ele se dovedesc a fi si oportune”, declara, luna trecuta, pentru „Adevarul”, Nemirschi. Daca in ceea ce priveste „Casa Verde” argumentele tineau de „o eficientizare a cheltuirii banului public”, in cazul campaniei de colectare a deseurilor electrice si electronice inconvenientele se leaga de „potentialul de colectare relativ scazut la nivelul Romaniei, chiar si in conditiile participarii active a populatiei”.
„Marea Debarasare” a fost lansata in anul 2007, pana in prezent fiind realizate cinci editii ale acestei campanii. Pornind de la cateva orase incluse intr-o prima faza, programul a ajuns sa includa, la sfarsitul anului 2008, peste 540 de localitati – 190 de orase si peste 350 de localitati din mediul rural. Conform datelor ministerului, in ultimii trei ani au fost colectate aproximativ 20.000 de tone de deseuri electrice si electronice.
Obligatiile fata de Uniunea Europeana
Ideea unei campanii nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice a pornit, in primul rand, de la obligatiile asumate de Romania in acest sens odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Conform acestor regelementari, pana la sfarsitul anului 2008, Romania ar fi trebuit sa colecteze echivalentul a patru kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor.
Cu toate acestea, cantitatea de echipamente electrice si electronice vechi stranse a fost, in ultimii ani, de numai 20.000 de tone, cu mult sub obiectivele asumate.
Cazul Romaniei nu este unul singular, insa, in randul statelor din UE, alte state semnaland, de asemenea, imposibilitatea atingerii tintelor de colectare si reciclare. In consecinta, la sfarsitul anului trecut Comisia Europeana a lansat un proiect de directiva prin care propune o tinta de colectare de 65% din cantitatea de echipamente electrice si electronice introduse pe piata in ultimii doi ani.
„Proiectul se afla in grup de lucru”
Aceeasi idee fusese avansata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in vara anului trecut cand a publicat un proiect de act normativ care prevedea, pentru Romania, o tinta de colectare de 20%.
„Proiectul de act normativ care modifica Hotararea de Guvern privind deseurile de echipamente electrice si electronice se afla in grup de lucru. Acest grup de lucru va analiza si propunerea de directiva care a aparut la finele anului 2008 si care a introdus noi tinte de colectare si reciclare. Din acest motiv, proiectul de modificare a HG va tine cont si de aceste propuneri ale CE”, spun reprezentantii Ministerului Mediului.