Adevarul: Marea Britanie, cu ochii pe producatorii de biocarburanti

Britanicii nu vor ca rapita si soia sa fie … Importul de biocarburanti este in continua crestere in Marea Britanie, se anunta intr-un raport al Agentiei britanice independente de energii regenerabile.

Astfel, 2,5% din autovehiculele care circula pe soselele acestei tari sunt alimentate cu biocarburanti, fapt care devine destul de ingrijorator, se arata in acelasi raport. Costurile sociale si cele legate de protectia mediului pe care le implica biocarburantii au determinat deja autoritatile britanice sa ia masuri.

In urma unor controale efectuate saptamana trecuta, Agentia a descoperit ca, in proportie de 80%, productia de etanol si de biodiesel nu a putut fi justificata.

O lege internationala a biocombustibililor ar fi, astfel, la fel de necesara, sustine Agentia de energii regenerabile, deoarece, astfel, furnizorii din intreaga lume vor putea fi verificati si obligati sa declare materiile prime si modul in care fabrica biocarburanti.

Furnizorii, sub lupa

Agentia britanica de energii regenerabile nu neaga importanta sau utilitatea folosirii biocombustibililor in locul carburantilor traditionali, dar sustine ca este necesar sa existe si niste parghii legislative internationale prin care producatorii si furnizorii sa fie constransi sa respecte mediul inconjurator.

Guvernul britanic a emis deja o lege prin care le cere furnizorilor ca 30% din productia de combustibili sa respecte standardele impuse pana la sfarsitul acestui an. Aceste standarde se refera la protejarea solului si a terenurilor pentru culturi agricole, destinate consumului alimentar, cat si a biodiversitatii.

Prevederile legale din Marea Britanie prin care se cere supravegherea importului si a productiei de biocarburanti fac parte din Directivele Uniunii Europene ce prevad suplimentarea acestui tip de combustibil cu 10% pana in anul 2020.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri