Alimentele bio au inceput sa fie ocolite de cumparatori, iar vanzatorii incearca sa scape de marfa ramasa in galantare, micsorand preturile, scrie „The Guardian".
Oamenii sunt mai confuzi ca niciodata in ceea ce priveste preturile piperate pe care trebuie sa le plateasca pentru hrana organica, iar comerciantii sunt ingroziti de scaderea dramatica a cererii pentru acest tip de produse.
Potrivit unui studiu, intocmit recent de una dintre cele mai importante companii de cercetare a pietei din Marea Britanie, TNS, cheltuielile pentru alimente si bauturi organice au scazut de la aproximativ 100 milioane de lire sterline pe luna, cat s-a inregistrat la inceputul anului, pana la 81 milioane de lire, in urma cu patru saptamani.
Aceasta ieftinire fortata se regaseste in scaderea preturilor la ouale, carnea de pui, fructele si legumele care provin din fermele ecologice. Unii fermieri britanici prefera sa-si sisteze productia, iar altii nu mai respecta standardele impuse produselor pe care le comercializeaza, deoarece pierderile pe care le au sunt din ce in ce mai mari.
Ouale si carnea de pui, pe lista neagra
Una dintre explicatiile pe care sociologii incearca sa le dea acestui fenomen ar putea sa se regaseasca in faptul ca bugetul britanicilor a scazut ori ca acestia nu mai considera ca trebuie sa mai contribuie, in acest mod, pentru a proteja mediul inconjurator.
„Se observa, cu siguranta, o scadere a interesului pentru produsele bio. Intrebarea este daca aceasta situatie se va remedia sau va incepe, pur si simplu, sfarsitul alimentelor organice", a spus Edward Garner de la TNS. Uniunea Nationala a Fermierilor din Marea Britanie a declarat, recent, ca membrii sai au avut parte, in ultima perioada, de cereri tot mai putine, in special la oua si carne de pui.