Litoralul romanesc a fost luat la bani marunti de Ministerul Mediului. De frica, Directia Apelor Dobrogea Litoral a acoperit peste noapte guri de canal si a afanat plajele.
saptamana trecuta pe plajele litoralului romanesc, de catre secretarul de stat din Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga, a pus pe jar autoritatile responsabile.
Amenintata cu destituirea, in cazul in care neregulile nu vor fi indreptate, Directia Apelor Dobrogea s-a mobilizat si, peste noapte, caminul subteran fara capac a fost acoperit, iar conducta ramasa pe plaja de pe vremea lui Ceausescu a fost scoasa.
Directorul Apelor Romane Dobrogea Litoral (DADL), Gheorghe Barbu, care se afla la o intrunire la Timisoara, a trimis imediat subalternilor sai indicatii care vizau salubrizarea rapida a plajelor.
Purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton, a declarat in exclusivitate pentru „Adevarul" ca Lucia Ana Varga a facut un lucru bun, luand prin surprindere plajele din Mamaia, Constanta si Costinesti.
Masurile urgente luate de demnitarul de la Mediu nu au facut decat sa contribuie la siguranta si confortul turistilor, a mai spus Anton .
Varga se intoarce
„Incidentele inregistrate, in special cel cu conducta de pe plaja care a ranit saptamana trecuta un turist, au fost imediat solutionate, iar de acum inainte pe plaja vor patrula echipe din care vor face parte angajati ai nostri, cat si comisari de mediu, ce vor veghea siguranta turistilor si modul in care se respecta regulile de curatenie", a spus Catalin Anton.
Varga a propus saptamana trecuta aceasta varianta, care se pare ca a fost imediat agreata de Apele Romane Dobrogea, cat si de Garda de Mediu, care, la randul ei, a fost, de asemenea, aspru criticata de secretarul de stat de la Mediu.
„Saptamana viitoare ma voi intoarce la Constanta, pentru a verifica daca masurile dispuse de mine au fost respectate", a afirmat Varga la finalul descinderii sale pe litoralul romanesc, pe care se afla ca in fiecare vara foarte multi turisti.
Cosuri de gunoi nemontate
In timpul controlului, secretarul de stat a mai observat ca mai multe suprafete de uscat sunt acoperite cu resturi menajere si vegetatie, iar o alta nemultumire pe care si-a exprimat-o a fost aceea ca abia de curand, pe plaje, a inceput actiunea de montare a cosurilor de gunoi.
In plus, in toate zonele controlate lipseau panourile prin care turistii ar fi trebuit sa fie informati despre calitatea apei de imbaiere.
Lucia Varga a hotarat ca Directia Apelor Dobrogea Litoral sa transmita saptamanal informatii catre hotelieri, operatori de plaja si reprezentanti ai presei despre calitatea apei marii, chiar daca analizele efectuate in ultimii ani nu au semnalat probleme majore.
Stegulete pe plaja
Stegulete colorate ii vor avertiza pe turisti despre calitatea apei de imbaiere, in urma propunerii facute de secretarul de stat de la Mediu.
Pe plaja Modern din Constanta, turistii s-au plans ca nu au unde sa-si intinda cearsafurile din cauza sezlongurilor care apartin diferitelor firme de inchiriere.
Varga a cerut scurtarea unei bariere, tot pe plaja Modern, care ii impiedica pe turisti sa treaca pe jos spre plaja, bariera care era destinata numai accesului masinilor de aprovizionare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul