Adevarul: Lacul Sarat s-a evaporat!

Lacul de langa Braila era recunoscut pentru proprietatiile terapeutice. Desertificarea Baraganului va duce la disparitia definitiva a lacului, spun specialistii.

Peste 70% din suprafata Lacului Sarat din judetul Braila a disparut in aceasta vara. Secarea lacului a nascut o disputa intre cei care il administreaza si localnici, ambele tabere intrecandu-se in a oferi explicatii.

„In ’47 a secat complet si si-a revenit”

Administratorul bazei de tratament si a plajei din Statiunea Lacu Sarat, Ion Tanase, spune ca un astfel de fenomen s-a mai consemnat in 1947, cand lacul a secat complet, dar ca situatia s-a ameliorat. „Lacul se alimenteaza din apele subterane si depinde in totalitate de starea acestora. In 1947 a secat complet si tot si-a revenit”, a declarat Tanase. Localnicii au o alta explicatie.

Ei spun ca izvoarele lacului sunt infundate si ca batranul care le cunostea locul si care avea grija ca acestea sa-l alimenteze a murit, motiv pentru care lacul va disparea curand.

Aceasta teorie este contrazisa si de reprezentantul concesionarului lacului, SC Unita SA, Sorin Bosneag, care este de parere ca „panza freatica este cea care alimenteaza lacul, iar cand Dunarea este scazuta, si apa lacului este la fel”. Situatia ii ingrijoreaza si pe reprezentantii societatii civile, mai multe organizatii neguvernamentale de mediu solicitand administratiei brailene organizarea unei dezbateri publice pentru rezolvarea acestei probleme.

Tratament cu namol

Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul Lacului Sarat din Braila amelioreaza afectiunile aparatului locomotor. Suferinzi din toata tara vin aici la tratament, numarul acestora depasind 25.000 de persoane anual.

Din nefericire, acest izvor de sanatate este pe punctul de a disparea, cu atat mai mult cu cat specialistii atrag atentia asupra pericolului desertificarii Baraganului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri