Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: La Izvorul Muntelui, baraje de gunoaie

Multi dintre bacauani isi petrec timpul liber in zona lacului Izvorul Muntelui. O excursie de doua zile si aproximativ 20 de kilometri pe lacul Izvorul Muntelui (Bicaz) a reporterilor de la ziarul "Desteptarea de Bacau" a aratat, inca o data, daca mai era nevoie, starea mediului din Romania. Lacul este azi o groapa de gunoi, iar nepasarea autoritatilor se pare ca nu are margini.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscut sub numele de lacul Bicaz, este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania. El este situat pe cursul superior al raului Bistrita si s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic care poarta acelasi nume: Barajul Izvorul Muntelui. Din acest baraj se alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru, echipata cu sase generatoare.

Peturi adunate ajung din nou in lac

Ecologistii de la Centrul Regional de Ecologie (CRE) sunt socati de imaginea deplorabila: "Romania este stat european, cu institutii europene conduse de directori europeni, numiti de politicieni europeni nascuti si crescuti in Romania, care o data la patru ani jura pe Biblie ca vor face totul pentru noi si prea putin pentru ei. Lacul este o groapa de gunoi la propriu. Mai mult nu avem ce comenta. Dar suntem curiosi in ce masura Garda Nationala de Mediu si Comisariatul Regional Suceava se implica in rezolvarea problemelor de mediu de la Izvorul Muntelui. Cati agenti economici din zona au fost sanctionati sau daca a fost controlata Directia Apelor pentru modul in care este intretinuta curatenia pe lac? Cunoastem eficienta Garzii de Mediu din controalele pe care le-au facut comisarii de la Suceava si Bucuresti la Centrul Regional de Ecologie, in urma sesizarilor noastre legate de braconajul pe lacurile Beresti si Racaciuni, cand am fost intrebati cu ce drept strangem, in timpul nostru liber, gunoaie si plase de pe ape", a declarat Gabi Gritcu, coordonator CRE. Agentia Regionala de Protectie a Mediului si Directia Apelor Siret sunt doua institutii care raspund de starea apelor si a mediului pe intreaga Moldova si care isi au sediul in Bacau.

Analizele sunt "minunate"

"In cadrul diverselor intalniri, urmarim cu interes strategii si rapoarte stufoase elaborate de aceste institutii, dar din pacate situatia contrasteaza puternic cu cea de pe teren. Suntem siguri ca analizele apei de la Izvorul Muntelui indica o puritate deosebita, pentru ca peturile nu incap in eprubete. Am observat in zona debarcaderului de la Baraj munca unora care au strans cateva zeci de saci de peturi, dar nimeni nu s-a sinchisit sa transporte sacii de pe malul apei sau sa continue curatenia.

Asa ca, luati de valuri si de vant, acestia au ajuns din nou pe lac", a mai spus Gabi Gritcu. Centrul Regional de Ecologie Bacau a contactat Asociatia "Actiunea Civica Directa" cu sediul in comuna Ceahlau, organizatie deosebit de activa in zona Neamt si care se ocupa inclusiv de starea mediului. ONG-ul din Neamt incearca in prezent sa urneasca institutiile cu atributii in vederea curatarii lacului, iar CRE si-a oferit sprijinul pentru a gasi o solutie la problemele de la Izvorul Muntelui.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri