Adevarul: La Bruxelles, pachetul clima-energie starneste controverse

Discutarea la Bruxelles a „pachetului clima-energie" suscita dezbateri aprinse intre reprezentantii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Franta, care detine in prezent presedintia UE, incearca sa obtina aprobarea pachetului de masuri pana la sfarsitul acestui an. Dar realizarea acestui obiectiv este mult ingreunata de ingrijorarea produsa de recesiunea economica, care nu se manifesta in 2007, cand a fost conceput „pachetul clima-energie".

„20% – de trei ori", pana in 2020

In mod oficial nimeni nu contesta triplul obiectiv stabilit de comun acord in primavara lui 2007, care prevede ca, pana in anul 2020, nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera sa fie redus cu 20%, energia din surse regenerabile sa reprezinte de 20% din total, iar consumul energetic sa scada cu 20%, pe baza economisirii.

Cele mai multe obiectii si cereri de negociere vin din partea noilor membri adoptati de UE, foste tari comuniste ale caror economii sunt inca tributare vechiului sistem, dar si din partea marilor companii occidentale, mari consumatoare de energie, care iau in consideratie noul context de risc creat de recesiune.

„Adoptarea pachetului mai putin diluat, depinde, pana la urma, de autoritatea presedintelui Sarkozy", considera un inalt responsabil din cadrul Comisiei Europene.

Obiectii si negocieri

Polonia cere sustinere financiara din partea UE pentru a putea respecta dezideratul de plata 100% a emisiilor poluante, cu incepere din 2013.

Alte tari obiecteaza ca aceasta cerere "dezechilibreaza pachetul".

Franta cere includerea importatorilor din afara UE in sistemul de schimburi.

Criza energetica agravata de conflictul dintre Rusia si Georgia constituie alt subiect fierbinte de dezbateri.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri