Adevarul: Jaap Werner: „Orice olandez care soseste in Romania vede ca oamenii de aici nu respecta natura“

Ambasadorul Tarilor de Jos la Bucuresti spune ca frumusetea arhitecturala aparte a Romaniei este uratita de lipsa de grija fata de mediu pe care o dovedesc cetatenii. Jaap Werner este de parere ca in Romania lipsesc modelele si efortul decidentilor de a creste responsabilitatea cetatenilor fata de mediu.

Adevarul: Ce crede un strain cand vede campurile pline de gunoaie de la noi?

Jaap Werner: E o intrebare usoara, dar cu greu pot sa gasesc cuvinte potrivite pentru un raspuns… Orice olandez venit in Romania observa imediat ca oamenii de aici nu respecta natura. Orasele si satele au o frumusete arhitecturala aparte, dar sunt uratite de lipsa de grija a locuitorilor.

Acelasi lucru e valabil si in afara oraselor. Romania este, fara indoiala, o tara frumoasa, cu peisaje superbe, dar dupa ce oamenii merg si savureaza mititei la gratar, in urma lor raman foarte multe gunoaie. Daca ar dori sa mearga din nou la iarba verde, chiar ei insisi ar fi deranjati de mizeria pe care ar gasi-o. Lipsa de respect fata de natura nu e o atitudine prea inteleapta.

Deci avem ce invata de la olandezi?

Da, mai ales din greselile noastre. De pilda, Romania este confruntata adesea cu inundatii. Cum Tarile de Jos au avut adesea probleme legate de revarsarea apelor, am vrea sa impartasim experienta pe care am dobandit-o. Ar fi pacat ca si alte tari sa faca greselile pe care le-am facut noi, de-a lungul timpului. Cred ca tot ceea ce am descoperit in privinta managementului zonelor costiere inundabile e foarte util astazi, in contextul nevoii de adaptare la fenomenul de incalzire globala.

Evitati problema gunoaielor?

Nu. In mod cert autoritatile ar trebui sa organizeze si sa promoveze operatiuni ample de curatire. Exemplul personal si alocarea de fonduri catre aceasta directie ar putea rezolva multe.

Acum 30 de ani reciclam sticlele si hartia. Acum ce ne lipseste: o legislatie buna sau vointa de a o aplica?

Sincer, nu cunosc in detaliu legislatia de mediu pe care o aveti. Poate ca e buna… Observ doar ca lipsesc modelele si efortul liderilor de a creste responsabilitatea cetatenilor fata de mediu. Problemele legate de natura trebuie sa devina subiecte importante in agenda tuturor.

Din cate am auzit vorbindu-se despre izolarea termica a locuintelor, as putea spune ca politicienii fac deja primii pasi in acest sens. Dar implicatiile sunt in ambele sensuri. Romanii trebuie sa le pretinda liderilor masuri de protajare a mediului. Daca oamenii le vor cere, pentru a obtine voturi, politicienii se vor conforma.

Care dintre urmatoarele probleme ar trebui sa fie prioritare pentru Romania: gunoaiele, economia de energie sau protectia impotriva inundatiilor?

Toate sunt necesare si de aceea vorbim adesea de “pachete de masuri”. Trebuie sa se actioneze in paralel, pe mai multe “fronturi”. Sunt solutii pentru toate problemele. De pilda, managementul deseurilor poate fi chiar o afacere profitabila. Programul de izolare termica a imobilelor e un proiect bun. Economisind energia se reduc consumurile de combustibili fosili si, desigur, scade poluarea. Dar mai sunt multe de facut in legatura cu decontaminarea solurilor, de pilda. Sunt fonduri europene alocate acestui domeniu si e pacat sa nu fie utilizate.

Investitorii olandezi ar risca sa-si dezvolte afaceri in Romania, acum, in timpul crizei?

Criza este o oportunitate. Ea ofera ocazia unor schimbari economice si politice care altfel ar fi acceptate mai greu. Afaceristii olandezi au experienta in domeniul atragerii de fonduri europene si pot juca, fara indoiala, un rol important.

Energia, tema importanta

Adevarul: Cat de “verde” este Romania, vazuta de la Bruxelles?

Jaap Werner: Din cate stiu, energia e principalul subiect al politicii externe a Romaniei. Ma refer aici la lupta pentru platoul Marii Negre si la negocierile privind transportul si distributia gazelor naturale din import. E limpede ca energia este un subiect important pentru romani. Pana in 2020, toate tarile membre trebuie sa produca 20% din energie din surse regenerabile. Tara dumneavoastra indeplineste deja acest criteriu. Si mai sunt si alte lucruri pozitive.

E un subiect important si pentru ca facturile romanilor sunt mari. Credeti ca vom ramane fara termocentrale, pentru ca polueaza prea mult?

Romania face parte dintr-un experiment european ce vizeaza stocarea dioxidului de carbon, la care participa si specialisti olandezi. Un succes in acest domeniu ar asigura functionarea termocentralelor pe carbune inca multi ani de-acum inainte.

Diplomat de profesie

Ambasadorul Tarilor de Jos la Bucuresti, domnul Jaap Werner, a implinit 50 de ani pe 7 martie 2009. El s-a nascut in orasul olandez Zweeloo si a absolvit Colegiul Wassenaar.

A studiat Drept International Public la Universitatile din Leiden si Geneva. A intrat in diplomatie in 1985, ca atasat comercial in cadrul Ambasadei olandeze din Danemarca.

In Romania se afla din august 2005, ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al tarii sale la Bucuresti.

Jaap Werner este casatorit cu Soraya Mackertich si au impreuna doi copii: Philippe (nascut in 1988) si Nadine (nascuta in 1992).

Ocupatii favorite in afara profesiunii: sport si turism.

Intrebat despre defectele mass-mediei romanesti, Werner a spus: „Rolul presei nu este doar de a critica. Prezentarea unor intamplari pozitive poate fi interesanta, mai ales daca starneste in oameni ambitia de a imita modele de succes”.

spot_img

Ultimele știri