Adevarul: Ipocrizia verde distruge natura

A discuta despre problemele mediului inconjurator nu ne ajuta decat sa ne usuram constiinta si nu rezolva nicidecum impactul negativ asupra planetei si asupra generatiilor viitoare, crede profesorul in psihologie Albert Bandura, de la Universitatea americana Stanford.

In opinia acestuia, oamenii ar trebui sa inceteze sa se mai ascunda dupa deget si sa treaca in mod concret la rezolvarea problemelor.

In calitate de consumatori, suntem zilnic bombardati cu mesaje care ne cer sa ne gandim la problemele mediului si sa cautam modalitati de a economisi energia pentru a reduce efectul incalzirii globale, arata Albert Bandura intr-un articol publicat in International Journal of Innovation and Sustainable Development.

In numele „cauzei"

Totusi, aceste actiuni ecologice sunt subminate de cresterea rapida a consumului de bunuri si servicii. Ceea ce la prima vedere poate parea ca reduce efectele negative asupra mediului, ar putea fi de fapt un efort nul sau chiar ar putea sa faca mai mult rau.

Mai mult decat atat, multi dintre noi facem lucruri care afecteaza mediul, insa ne justificam modul de actiune printr-un soi de detasare morala. Acest lucru ne ajuta sa scapam de constrangerile morale si sa credem cu convingere ca asemenea practici au niste determinari sociale, nationale si economice cat se poate de justificabile si, in consecinta, ar avea cumva un impact mai mic asupra viitorului planetei.

Aceasta ipocrizie morala echivaleaza practic cu lips­a moralitatii si-i determina pe oameni sa exonereze prac­­ticile negative in nume­l­e un­or „cauze important­e".

„Ne confruntam cu schim­bari globale majore, care au consecinte ecologice catastrofale, precum despaduririle, desertificarea, incalzirea glo­­bala, topirea calotei gla­cia­­re, inundarea zonelor de coasta, fenomene meteo extreme, eroziunea solulu­i, sca­­derea drastica a sto­cu­ri­lor piscicole, pierderea bio­di­versitatii", spune Albert Bandura.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri