Mii de persoane au fost evacuate si 13 persoane, intre care cinci copii, si-au pierdut viata in Ucraina. Europa Centrala si de Est a fost acoperita de ape.
Sapte persoane au murit in regiunea Ivano-Frankivsk de la granita Ucrainei cu Romania, zona cea mai afectata de dezastru.
Aproximativ 21 de mii de locuinte si 18 mii de hectare de teren agricol au fost inundate, precum si 400 de poduri si 200 de kilometri de strazi. Peste 300 de localitati au ramas fara curent electric.
„Nu ne-a intrebat nimeni nimic!"
Cei 35.000 de romani care locuiesc in cele sapte sate din dreapta Tisei, in Ucraina, au fost si ei afectati de inundatii. Beciurile caselor, gradinile, dar si culturile se afla sub ape.
Presedintele Asociatiei Primariilor Romanesti din Dreapta Tisei, Gheorghe Berinde, primar al localitatii Biserica Alba, este multumit ca situatia nu este la fel de grava ca la inundatiile din 1999-2000.
Mult mai afectate sunt satele ucrainene din aval, de pe Tisa. Cat despre interesul autoritatilor de la Bucuresti fata de situatia romanilor de peste Tisa, Berinde spune: „Nu ne-a intrebat nimeni, niciodata, despre nimic, nici consulatele, nici Bucurestiul!"
Republica Moldova asteapta viitura
Si in Republica Moldova s-au inregistrat mari cantitati de precipitatii, in special in nord. Guvernul de la Chisinau a avertizat cu privire la pericolul producerii de inundatii, precizand ca nivelul apei raului Nistru va creste cu cel putin un metru incepand de azi. Premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, a declarat ca zonele pasibile de inundatii sunt cele din luncile raurilor Nistru si Prut.
In cadrul unei conferinte de presa convocate de urgenta la Guvern, premierul a cerut populatiei sa nu se mai deplaseze spre zonele de agrement de la malul Nistrului, iar celor din zona sa faca rost de saci cu nisip.
Lacurile de acumulare ale barajelor de pe Nistru si Prut au fost golite pentru a fi pregatite sa primeasca cantitatile mari de apa care se asteapta in urmatoarele zile. Circa doua mii de copii aflati in tabara in localitatea Vadul-lui-Voda de pe malul Nistrului au fost evacuati, alaturi de alte persoane aflate la odihna in zona. Accesul in regiune a fost limitat.
Evacuari in Ungaria si Slovacia
In Ungaria, peste doua mii de turisti aflati in zonele de agrement din nord-estul tarii au fost evacuati, din cauza cresterii nivelului raului Tisa.
Aproximativ 400 de persoane, majoritatea de etnie roma, au fost evacuate din cauza inundatiilor din estul Slovaciei. Doua persoane si-au pierdut viata si 36 de sate au fost inundate. Mai multe localitati au ramas fara curent electric si gaz.
Planeta nervoasa
Germania. Mai multe zone din bazinul Rinului au fost inundate. Zona cea mai afectata este cea din jurul orasului Dortmund.
India. Zeci de sate au ramas izolate dupa ce ploile musonice au inundat statul Uttar Pradesh.
SUA. 1.000 de pompieri se lupta cu flacarile in statul California, unde incendiile sunt intretinute de temperaturile de peste 38 de grade Celsius.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul