O portiune de pana la 160 de kilometri patrati de gheata s-ar putea desprinde din ghetarul Petermann
Doi dintre cei mai mari ghetari din Groenlanda sunt pe cale sa dispara, potrivit imaginilor transmise de satelitii Agentiei spatiale americane (NASA), scrie France Presse, citata de Mediafax.
Cercetatorii au constatat ca, in perioada 11-24 iulie a acestui an, o bucata imensa de 29 de kilometri patrati, comparabila cu jumatate din suprafata Manhattanului, s-a desprins din ghetarul Petermann, situat in nordul Groenlandei. Specialistii sunt ingrijorati in prezent de o fisura enorma aflata la baza acestui ghetar, care ar putea semnala pierderea unei parti semnificative din suprafata acestuia.
In cazul in care ruptura se va produce in partea superioara, o portiune de pana la 160 de kilometri patrati de gheata s-ar putea desprinde, ceea ce ar reprezenta o treime din masa ghetarului Petermann, au explicat cercetatorii.
Creste nivelul apelor arctice
Din Petermann s-au mai desprins parti importante de gheata, in special in perioada 2000-2001, cand acesta a inregistrat o pierdere de aproximativ 86 de kilometri patrati.
In acelasi timp, specialistii se tem si de pierderile de suprafata pe care le-a suferit imensul ghetar Jakobshavn. Partea nordica a acestuia s-a desprins in ultimele saptamani, iar ghetarul a pierdut zece kilometri patrati de la sfarsitul ultimului sau sezon de topire.
Cel putin o zecime din ghetarii Groenlandei provin din Jakobshavn, ceea ce face ca acesta sa fie cel mai productiv aisberg din regiune. Cercetatorii de la NASA atentioneaza ca "exista un pericol iminent ca nivelul apelor arctice sa creasca ingrijorator de repede".
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul