Reprezentantul unei firme importatoare de sisteme de incalzire verzi descrie eficienta acestora. In timp ce in multe tari utilizarea sistemelor de incalzire ecologice este incurajata cu subventii importante, la noi aceste instalatii raman la stadiul de curiozitate, pentru multi fiind o investitie inaccesibila, este de parere inginerul Mihai Constantinescu.
Adevarul: Ce este un sistem de incalzire ecologic?
Mihai Constantinescu: Acest sistem fie nu polueaza, fie utilizeaza componente si substante nepoluante. De exemplu, tyfocorul (agentul utilizat in circuitul colectoarelor solare) este un propilen glicol, chiar potabil. Un astfel de sistem de incalzire are la baza un tanc cu acumulare la care se pot racorda mai multe surse de energie, putandu-se constitui sisteme optionale, ca de exemplu:
1 colectoare solare + pompa de caldura apa/apa + soba cu lemne;
2 colectoare solare + pompa de caldura aer/apa + soba cu peletti;
3 orice alta combinatie este posibila, tancul avand doua intrari pentru surse de energie + serpentina sistemului de colectoare solara.
Apa calda se realizeaza intr-un circuit separat, prin schimbare de caldura, fiind permanent proaspata si protejata impotriva bacteriilor de tip Legionella.
Cat de costisitoare este si cam in cat timp se amortizeaza investitia?
Investitia se poate amortiza in cinci-sapte ani, durata de viata a colectoarelor solare fiind de 40-50 de ani, iar a unei pompe de caldura, de 25-30 de ani.
Cat de deschisa este piata interna la aceste sisteme?
In principiu, piata este deschisa, dar costurile relativ ridicate si faptul ca beneficiarii nu sunt ajutati prin masuri fiscale sau prin subventii la instalarea unui asemenea sistem transforma ideea ecologica intr-un simplu vis pentru multi romani. In Suedia se acorda scutiri de taxe si impozite, in functie de investitie, in Austria 20-50% din investitie se ramburseaza, in Franta energia electrica consumata cu o pompa de caldura
este platita la jumatate din pretul normal, in Luxemburg se ramburseaza 100% investitia.
Care sunt statele unde aceste sisteme sunt folosite la scara mare?
Echipamente similare sunt utilizate in toata lumea, si inca de mai multi ani. Prima pompa de caldura a fost realizata in 1907, de un inventator italian, dar tehnica timpului nu a permis realizarea unor echipamente performante. Cu tehnologia actuala, pompele de caldura apa/apa si, mai nou, aer/apa se produc si se utilizeaza in SUA, Japonia, China, Germania, Austria, Italia, Franta s.a.
Putem ajunge la case autonome energetic?
In acest moment s-a lansat pe piata un nou echipament numit "Shukey machine" care lucreaza combinat cu panouri colectoare solare. Intr-o zona neconectata la o retea energetica, sistemul reuseste sa produca suficienta energie electrica si termica pentru a incalzi si a raci o locuinta, avand capacitati de la 2,5 pana la 100 kW (necesarul de energie electrica al unui imobil de locuit de 250 mp fiind de aproximativ 6 kW, iar pentru incalzire/racire un necesar de 20-25 kW). E o singura problema: preturile echipamentelor sunt, pentru moment, prohibitive. Echipamentele sunt intr-adevar revolutionare, tehnologia este de ultima ora, nu ne ramane decat sa speram ca se vor gasi metode de diminuare a costurilor de productie.
Cat de eficienta este soba cu gazeificare?
Avantajul sobei cu gazeificare este ca energia termica realizata printr-o ardere aproape completa este recirculata, temperatura gazelor de evacuare fiind mica, energia fiind pastrata in sistem. Pe baza acestor tipuri de sobe s-a ajuns la transformarea carburantului (lemn de foc de dimensiuni diferite, incomod de incarcat) la asa-numita "pelletizare".
"Pelleti" sunt niste capsule din rumegus presat, de 6 mm diametru, care au marele avantaj ca permit o totala automatizare a incarcarii, gratie unui sistem de control cu microprocesor. Programul e limitat numai de capacitatea de stocare a "pelletilor". Consumul de "pelleti", pentru o casa tot de 250 mp, este de aproximativ 5 kg/ora pana la intrarea sistemului in echilibru, trecand la regim economic de 1-2 kg/ora. Soba se poate instala pentru a incalzi pardoseala sau elemente statice – gen calorifere.
Conteaza din ce e facuta casa?
Daca ar fi sa urmam sfaturile specialistilor suedezi, ar trebui sa utilizam inainte de toate cel mai ieftin sistem de incalzire: izolarea foarte buna a casei, indiferent de materialul din care este construita. De ce sa platim pentru un sistem costisitor de incalzire, cand putem avea un castig de energie inca inainte de a porni sistemul? Daca se izoleaza foarte bine o casa (cu un strat de polistiren plasat peste zidurile exterioare, care se fixeaza cu rabit de niste cuie impuscate din loc in loc), se poate spune ca am castigat aproximativ 20% din necesarul de energie. Abia apoi ne cumparam o soba ecologica.
Care sunt avantajele pompelor de caldura?
In primul rand, coeficientul de performanta – COP – care este supraunitar si care reprezinta raportul dintre energia obtinuta si energia consumata; simplificand, la 1 kW consumat, se obtin 3 kW (in cazul pompelor aer/apa cu COP = 3) sau 4-5 kW (in cazul pompelor apa/apa, cu COP 4-5,2). Costurile de intretinere si service sunt mici, nu fac zgomot, nu necesita investitii in camere tehnice speciale sau cosuri de fum si nu necesita avize sau autorizari speciale. Ca o ultima precizare, daca se utilizeaza agenti frigorifici performanti de ultima generatie ("ozone friendly") sunt si complet nepoluante.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul