Statul aloca 100 de milioane de lei pentru un program national de impadurire. Beneficiarii programului care va incepe in aceasta vara vor fi persoane fizice si juridice, autoritati locale sau composesorate.
„Intentionam sa definitivam ghidul de finantare cat mai curand, asa incat, in vara, sa poata incepe acest program”, ne-a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Dragos Nacuta.
Potrivit acestuia, data la care va fi finalizat acest ghid depinde, in mare masura, si de discutiile pe care Ministerul Mediului le va avea cu cei de la Romsilva. „Ei sunt cei care vor asigura puietii pentru acest proiect. In plus, trebuie stabilite toate detaliile legate de eligibilitatea cheltuielor. Vrem ca finantarea sa acopere majoritatea actiunilor pe care le implica acest proiect, mai putin manopera, pentru ca ne bazam pe voluntari”, a mai spus reprezentantul Ministerului Mediului.
Fondurile necesare acestui program vor fi asigurate, conform legislatiei care reglementeaza destinatia banilor incasati din taxa de poluare auto, de la Fondul pentru Mediu. Valoarea totala a finantarii prevazute in acest sens pentru 2009 este de 100 de milioane de lei.
Continuat si in anii urmatori
„In functie de incasarile si de bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, acest program va fi continuat si in anii urmatori”, a mai spus Dragos Nacuta.
Sud-estul tarii, deficitar
Romania se situeaza pe locul 13, la nivelul Uniunii Europene, din punctul de vedere al suprafetei impadurite, cu o medie de 26 de procente. Judetele cu cele mai mici suprafete de vegetatie forestiera sunt Calarasi, Teleorman, Constanta, Braila, Ialomita, Galati si Olt. Zonele sudice si sud-estice sunt cu atat mai vulnerabile cu cat perspectivele agrometeorologice arata o accentuare a aridizarii solurilor din aceste regiuni.