Dispozitivele de ardere la nivel atomic pot fi folosite si pentru a genera energie pentru locuinte. China si India importa tehnologia din Canada. In Marea Britanie s-a realizat o centrala termica de apartament care functioneaza numai cu hidrogen.
Tehnologia celulelor de combustie a hidrogenului a inceput sa fie agreata pe toate meridianele planetei. Utilizarea ei cu succes la construirea unor autoturisme-hibrid sau a celor complet nepoluante a convins marii producatori ai lumii si, dupa cum arata contractele, solutia pare sa fie cea agreata pentru a inlocui in viitorul apropiat motoarele si generatoarele ce folosesc combustibili fosili.
Casa cu emisii zero
Ideea de a folosi aceste dispozitive si in cadrul locuintelor apartine britanicilor, care deja au o casa experimentala in care curentul electric si caldura sunt produse prin arderea hidrogenului. Ea ar putea fi aplicata si in Romania, unde exista specialistii necesari producerii si exploatarii unor astfel de centrale de apartament pe baza de celule de combustie.
Stourbridge, in West Midlands, a fost construita o mica centrala de obtinere a hidrogenului din gazul metan livrat de sistemul national. In interiorul casei se afla insa numai un minigenerator, de dimensiunile unui frigider, in care are loc trecerea hidrogenului prin celulele de combustie. Acesta produc 1,5 kilowati de electricitate si 3 kilowati sub forma de energie termica.
Casa are emisii zero, intrucat din arderea hidrogenului nu rezulta decat vapori de apa. Familia care locuieste in imobilul experimental nu consuma in intregime energia generata si surplusul il livreaza in reteaua nationala de electricitate.Un contor special masoara cata energie electrica a fost livrata si, eventual, cat curent a consumat casa din sistemul national in diverse situatii speciale.
Experimentul a dovedit ca facturile la energie electrica si termica se reduc practic la plata hidrogenului.Consiliul pentru Cladiri Verzi din Marea Britanie a dat publicitatii un comunicat prin care a anutat ca, incepand din 2016, toate casele trebuie sa aiba zero emisii, dupa modelul experimental.
Secretarul de stat pentru Mediu, Hilary Benn, a anuntat ca guvernul britanic urmeaza sa demareze proiecte de eficientizare energetica in toate cele 25 de milioane de locuinte pentru a reduce amprenta de carbon a statului cu 80% pana in 2050, informeaza "The Guardian".
China si India se arata interesate
Ministrul Cercetarii si Tehnologiilor din China a semnat, acum doua-trei zile, un contract de schimb de experienta, pe o durata de patru ani, cu Centrul National de Cercetare al Canadei pentru a realiza impreuna aplicatii utile ale principiului celulelor de combustie cu hidrogen.
China doreste sa realizeze noi tipuri de motoare pentru autovehicule care nu vor consuma decat hidrogen si vor avea poluare zero, dar este interesata si de instalarea unor minicentrale performante si nepoluante in locuinte. Conceptul de casa cu emisii zero a primit avizul conducerii politice si a fost introdus in strategia pe termen mediu si lung a Beijingului.
India, la randul ei, a semnat la sfarsitul saptamanii trecute un contract cu Ballard Power Systems, prin care firma cu sediul in Vancouver s-a angajat ca va livra spre New Delhi 10.000 de celule de combustie, in urmatorii doi ani.
Primele 1.000 de dispozitive vor fi livrate in 2009, iar restul de 9.000 vor ajunge in India in 2010. Folosirea celulelor de combustie se va face sub supravegherea companiei Acme Group, care a primit dreptul exclusiv de a vinde produsele Ida Tech, firma care realizeaza celulele de combustie, in Orientul Mijlociu si Africa.
Motorul viitorului
Pilele de combustie pe baza de hidrogen sunt con-siderate ca fiind alter¬na¬tiva cea mai viabila la motorul cu combustie interna.
Dezvoltarea acestei tehnologii in industria auto ar reduce o parte considerabila a poluarii provenite din transporturi.
Mai mult, producerea la scara larga a masinilor cu pile de combustie pe baza de hidrogen ar rezolva o alta problema foarte importanta, aceea a securitatii energetice a multor state care sunt dependente de importurile de petrol.
Principalele impedimente de care se loveste dezvoltarea acestei tehnologii tin de costurile ridicate de productie si de mentalitatea consumatorilor, care nu sunt dispusi sa investeasca intr-un concept nou atata vreme cat combustibilii traditionali au in continuare preturi accesibile.
Producatorul auto General Motors a initiat recent programul Project Driveway, prin care va testa o suta de masini Chevrolet Equinox, dotate cu pile de combustie pe baza de hidrogen.
Celulele de combustie produc curent si caldura
Celulele de combustie functioneaza la fel ca pilele electrice, in sensul ca transforma energia chimica in energie electrica, dar folosesc niste polimeri speciali drept electroliti, care au calitatea ca sunt permeabili doar fata de trecerea protonilor. Scopul este separarea atomilor de hidrogen, in protoni si electroni, si directionarea electronilor pe un traseu ocolitor, inainte de a participa la reactia de ardere.
Molecula de hidrogen ajunsa la anod se disociaza in prezenta unui catalizator din platina in protoni si electroni. Protonii trec prin membrana din polimer si ajung la oxigen, in timp ce electronii sunt dirijati mai intai printr-un fir, in afara celulei, unde parcurg un circuit electric, si abia apoi ajung si ei la catod, unde participa la finalizarea moleculei de apa. Cum polimerii se plaseaza intre catod si anod, electronii care "se plimba" reprezinta de fapt curentul electric pe care ni-l doream.
Cand cele doua gaze, hidrogenul si oxigenul din aer, se combina (spunem ca hidrogenul arde) se produce si caldura. Apa ce rezulta din ardere, fiind sub forma de vapori, se elimina de la sine, lasand ele ctrolitul curat si gata pentru o noua reactie. Celula de combustie nu stocheaza electricitatea, asa cum fac bateriile, si din acest motiv e necesara racordarea centralelor pe hidrogen la reteauna nationala, pentru ca energia electrica sa fie utila cuiva.
Intregul proces este simplu si extrem de sigur, pila electrica asigurand livrarea atomilor de hidrogen catre arzator doar unul cate unul, evitandu-se in acest fel riscul exploziei.
800
de centrale de apartament pe baza de hidrogen vor fi instalate in Germania pana in 2011
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul