Adevarul: Hepatita si holera, transmise de incalzirea globala

Milioane de oameni mor in fiecare an din cauza malariei, holerei, gripei aviare, hepatitei ori a virusurilor care se raspandesc cu repeziciune pe glob.

Toate acestea reprezinta boli care se transmit din ce in ce mai mult, in ultima vreme, din cauza incalzirii globale, potrivit Grupului international al expertilor asupra climei (GIEC).

Cei mai importanti factori care contribuie la raspandirea necontrolata a milioanelor de microbi ii constituie cresterea temperaturilor si inmultirea populatiei in mediile urbane.

In afara de faptul ca anual mor din ce in ce mai multi oameni care sunt loviti de malarie sau de virusuri hepatice, dispar specii de plante si de animale, nimicite, la randul lor, de boli infectioase incurabile.
Holera a fost semnalata prima data in India, pe Valea Gangelui, in anul 600 inainte de Hristos

Variatiile bruste de temperatura, umiditatea excesiva si defrisarea padurilor raspandesc cu repeziciune boli contagioase mortale.

Virusurile se inmultesc si profita din plin de pe urma schimbarilor climatice. Astmul, holera si gripa ucid, anual, pe glob milioane de oameni.

Malaria, hepatita, holera sau gripa aviara sunt boli care se transmit din ce in ce mai mult in ultimul timp, din cauza incalzirii globale, sustine Grupul international al expertilor asupra climei (GIEC).

Cresterea temperaturilor si inmultirea populatiei in mediile urbane reprezinta factori care contribuie la raspandirea necontrolata a milioane de microbi.

In afara de faptul ca anual mor din ce in ce mai multi oameni care sunt loviti de malarie sau de virusuri hepatice, dispar specii de plante si de animale, nimicite, la randul lor, de boli infectioase incurabile.

Holera, imprastiata de curentii marini

Boala epidemica grava, adesea mortala, holera afecteaza, deopotriva, omul si animalele. Maladia este determinata de un virus care se gaseste in apele murdare si in locurile in care sunt deversate dejectii.
Capabil sa ramana in stare latenta ani in sir, virusul holerei poate fi reactivat prin cresterea temperaturii si imprastiat prin forta curentilor marini.

Pandemia actuala de holera care afecteaza sase continente a debutat in anul 1961 in Indonezia, iar in 1991 a atins Peru. Virusii s-au transmis cu o repeziciune nemaiintalnita, afectand 30.000 de persoane in trei saptamani.

Raspandirea bolii, sustin cercetatorii, a fost determinata de curentii marini care au impins planctonul, suspectat de a fi infestat de virusul holerei, spre izvoarele de apa dulce si spre lacuri. Astfel, oamenii si animalele care traiau in aceste locuri s-au imbolnavit, folosind apa contaminata, care a reprezentat principala sursa a raspandirii acestei boli de temut.

Bolile alergice, intetite de poluare

Aproape toate tipurile de alergii sunt direct influentate de schimbarile climatice, deoarece sunt declansate de alergenii care sunt vehiculati in exclusivitate de vant.

Bolile alergice constituie o problema majora de sanatate, iar in tarile occidentale afecteaza 25% din populatie. Forma cea mai severa a alergiei respiratorii o constituie astmul, din cauza caruia mor anual peste 180.000 de persoane.

Conditiile climatice au o influenta covarsitoare asupra alergiilor. O iarna prea blanda sau o iarna prea
secetoasa, variatiile bruste de temperatura declanseaza adevarate epidemii de astm sau rinite alergice.
Schimbarile climatice sunt responsabile, de asemenea, si de concentratia crescuta a polenului in aer, factor care provoaca alergicilor crize ce pot sfarsi prin soc anafilactic, care de cele mai multe ori, duce la deces.

Daca in urma cu 30 ani, doar 10% din populatia Romaniei prezenta manifestari alergice la diferite substante, procentul a crescut, in ultimii 15 ani, pana la 30%.

Medicii alergologi sustin ca de vina sunt poluarea si modificarile la care a fost supus sistemul imunitar din cauza stresului.

Gripa aviara si pasarile migratoare

Cercetatorii au demonstrat ca schimbarile climatice duc cu repeziciune la raspandirea virusului gripei aviare.
Cresterea alarmanta a temperaturilor pe Terra poate modifica culoarele de zbor ale pasarilor migratoare, banuite ca transmit virusul H5N1. Acest fapt duce cu usurinta la declansarea bolii pe suprafete cat mai intinse de pe glob.

Gripa aviara afecteaza in principal pasarile, dar si anumite specii de mamifere. Omul este, de asemenea, expus infestarii cu acest virus, iar, uneori, consecintele sunt mortale.

Gripa aviara a fost identificata pentru prima data in anii 1900, in Italia. In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind constatat la pasarile din localitatea Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea.

Romania este prima tara din Europa in care prezenta virusului gripei aviare a fost confirmata in mod oficial.

Malaria , in topul epidemiilor

Malaria sau paludismul este o boala care se transmite prin intepaturile tantarilor. Este cea mai raspandita boala infectioasa si afecteaza in special populatia din tarile situate in zonele
tropicale.

In fiecare an, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pe glob se inregistreaza, din cauza acestei afectiuni, peste doua milioane de decese. Cea mai puternica epidemie de paludism s-a inregistrat in fosta URSS, in 1920, cand au fost rapusi de aceasta boala peste 13 milioane
de oameni.

Epidemiologii sustin ca boala ar putea sa apara si in alte zone de pe glob, unde pana in prezent nu a fost intalnita, deoarece insectele incep sa-si schimbe comportamentul ori sa se inmulteasca nefiresc din cauza temperaturilor crescute si a umiditatii excesive.

spot_img

Ultimele știri