Adevarul: Garda de Mediu, strivita de gunoaie

Minivacanta de 1 Mai ar putea lasa in urma cantitati importante de deseuri. Desi reprezentantii Garzii de Mediu vor fi in teren, numarul acestora este mult prea mic in raport cu al celor care aleg sa isi petreaca zilele libere la iarba verde. Astfel, in timp ce numai pe litoral sunt asteptati aproximativ 20.000 de turisti, la nivel national, actiunea de control a Garzii va fi sustinuta de numai 550 de comisari.

Actiunea Garzii Nationale de Mediu a inceput cu atentionari catre autoritatile locale si proprietarii ori administratorii terenurilor din zonele de agrement. Incepand de astazi, echipe de cate doi comisari vor patrula in parcuri si in padurile de la marginea oraselor si vor sanctiona depozitarea ilegala a deseurilor.

„Sanctiunile vor fi aplicate in perioada 5-8 mai, iar amenzile le vor primi autoritatile locale si administratorii zonelor de agrement, care au responsabilitatea salubrizarii acestor zone", a declarat, pentru „Adevarul", comisarul general Octavian Popa.

"Garda Nationala de Mediu a primit ordinul meu de a fi pe teren in aceasta perioada. Echipe de cate doi comisari vor patrula in zonele de agrement, urmand sa aplice amenzi pentru cei care vor degrada mediul", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul mediului, Attila Korodi.

Korodi a adaugat ca Ministerul Mediului a solicitat ca actiunile Garzii de Mediu sa fie sprijinite de reprezentantii politiei si jandarmeriei, ai prefecturilor, precum si ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri, care trebuie sa asigure salubrizarea terenurilor adiacente cailor de comunicatie.

Amenzi de pana la 50.000 lei

Conform declaratiilor ministrului de resort, cei care vor fi surprinsi aruncand gunoaie pe spatiul verde vor fi amendati cu sume cuprinse intre 50 si 100 de lei. De asemenea, abandonarea deseurilor atrage amenzi de 200 pana la 2.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de 10.000 pana la 20.000 pentru persoanele juridice.

Totodata, depozitarea necontrolata de deseuri este sanctionata cu amenzi de pana la 6.000 lei pentru persoanele fizice. Actiunile de control si, implicit, sanctiunile vizeaza, de asemenea, autoritatile locale responsabile de salubrizarea zonelor in care oamenii aleg sa isi petreaca zilele libere. Administratiile locale care nu isi indeplinesc atributiile care le revin in acest sens risca amenzi cuprinse intre 25.000 si 50.000 lei.

Lipseste infrastructura

Pe de alta parte, ministrul Korodi a recunoscut faptul ca lipsa cosurilor de gunoi din zonele unde oamenii ies la iarba verde favorizeaza transformarea acestor zone "intr-o imensa ghena publica". Cu toate acestea, demnitarul si-a exprimat convingerea ca "asa cum cineva poate aduce cu masina toate lucrurile necesare unui picnic, tot asa deseurile ramase in urma pot fi stranse, puse in masina si duse la un cos de gunoi".

"Aceste zile reprezinta pentru fiecare cetatean un test spontan de civilizatie. Un test care ne va arata daca avem minimul reflex de a strange toate resturile si de a nu lasa dupa noi, in zonele verzi, acel puroi de peturi, pachete si mucuri de tigari, hartii si oase", a mai spus Attila Korodi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri