Adevarul: Garda de Mediu, politistul fara arma

O impresionanta desfasurare de forte ale Garzii de Mediu, Directiilor Silvice, politiei comunitare si jandarmeriei i-au avertizat pe romanii iesiti la iarba verde de 1 Mai sa aiba mai multa grija unde arunca gunoaiele. Pentru ca legea nu le permite, comisarii Garzii de Mediu nu au putut aplica amenzi, asa cum ceruse miercuri ministrul mediului, Attila Korodi.

Pana la orele dupa-amiezii, comisarii Garzii de Mediu si echipele Directiei Silvice trimise in padurea Baneasa nu dadusera nicio amenda. In schimb, ei au distribuit mii de pungi de plastic, platite din banii lor, si au incercat sa-i responsabilizeze pe excursionisti. „Toata actiunea de astazi nu este decat una de responsabilizare, iar pentru ca o astfel de actiune sa fie eficienta trebuie sa aplicam ce am spus mai demult: „Te-am prins ca arunci gunoiul, te-am amendat!”", a declarat Octavian Popa, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu.

Numar insuficient de comisari

El s-a plans ca regle¬men¬tarile propuse de el pentru eficientizarea actiunilor Garzii de Mediu sunt blocate la Ministerul Finantelor. Popa ceruse mai multe parghii legale prin care comisarii sa poata aplica amenzi celor prinsi ca incalca legea si un numar sporit de comisari, care sa acopere eficient teritoriul tarii. In prezent, la nivel national exista doar 550 de comisari, numar insuficient pentru volumul mare de munca.

Padurarii, cu fluturasi

Avand doar rol de constientizare a cetatenilor, comisarii trimisi ieri pe teren in Harghita, Tulcea, Sibiu, Alba si Bucuresti s au rezumat la a distribui pungi de plastic si la a atrage atentia privind obligativitatea strangerii gunoaielor. Ei au fost insotiti de agenti ai politiei comunitare, care, potrivit lui Octavian Popa, seful comisarilor de mediu, au avut mai mult rolul de a impiedica posibile conflicte cu cetatenii necooperanti.

Actiunile Garzii de Mediu au fost dublate de prezenta echipelor mixte de silvicultori si jandarmi in padurile de la marginea oraselor. Directia Silvica Bucuresti a trimis in padurile din nordul Capitalei patru echipe pentru a verifica daca bucurestenii au respectat interdictia de a face focul la mai putin de 50 de metri de liziera si de a nu parca masinile in padure.

Ordinul de mobilizare a survenit dupa ce, de Paste, multi excursionisti au lasat jar aprins in padure. Potrivit sefului de district al padurii Baneasa, Ghita Stefan, silvicultorii nu au amendat pe nimeni, ci doar au distribuit fluturasi si au discutat cu cetatenii.

Controalele directiilor silvice vor continua pana duminica inclusiv, iar, potrivit legii, cei care fac focul in padure risca amenzi intre 80 si 120 de lei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri