Adevarul: Gandacii de pin din Canada accelereaza incalzirea globala

Din cauza temperaturilor crescute din British Columbia, insectele care distrug coniferele se intind spre
padurile boreale, din Nord. Statisticile arata ca pana acum au fost devastati peste 100 de kilometri patrati de padure

Cercetatorii canadieni au descoperit ca gandacii de pin distrug padurile din Muntii Stancosi si aduc mari pagube ecosistemelor. Specialistii sustin ca intreg comportamentul insectelor a fost modificat din cauza schimbarii climatice. Studiul oamenilor de stiinta canadieni, publicat in ultimul numar al revistei „Nature", subliniaza ca insectele ucid coniferele atat de repede, incat efectul distrugator este aproape echivalent cu un incendiu.

Specialistii au estimat ca distrugerile care au loc in padurile din provincia British Columbia (n.r. – Canada) sunt echivalente cu 75% din media emisiilor de substante toxice provenite din intreaga tara, in perioada 1959-1999.

In mod obisnuit, o padure e un „depozit de carbon", deoarece strange dioxidul de carbon din atmosfera si elibereaza, in locul lui, oxigen. Numai ca gandacii cu pricina ucid copacii si reduc capacitatea padurii de a absorbi dioxid de carbon.

In plus, copacii „omorati" de insectele ucigase emana metan in atmosfera, in timpul procesului de putrefactie, ceea ce accentueaza mai mult efectul de sera, sporind poluarea. „Astfel, impactul gandacilor care distrug padurea este, de fapt, accentuarea incalzirii globale", arata Werner Kurz, angajat la serviciul forestier canadian din Victoria.

Copacii nu mai pot fi salvati

Cercetatorii sustin ca, odata ce gandacul a intrat sub scoarta copacului, acesta din urma nu mai poate fi salvat. Micile insecte au devastat pana acum 130 de kilometri patrati de padure din vestul Canadei si alte sute de mii de kilometri patrati din Statele Unite ale Americii.

„Insectele, care se inmultesc mai mult decat de obicei din cauza caldurii, actioneaza ca un mecanism prin care schimbarea climatica submineaza abilitatea pa­du­rilor nordice de a stoca carbonul atmosferic", au spus cercetatorii.

Culmea este ca tocmai incalzirea climei a permis gandacului sa migreze pana in padurile canadiene. In mod normal, gandacii care se aventurau spre nord erau ucisi de inghet si de ciocanitoarele care se hranesc cu ei. Pentru ca micile insecte sa moara, temperatura ar trebui sa fie de – 40 de grade Celsius iarna, spun cercetatorii.

Dioxidul de carbon din atmosfera, in crestere

Cu ajutorul unor modele computerizate, cercetatorii estimeaza ca gandacii pot zadarnici eforturile facute de Canada pentru a reduce emisiile de carbon pe care si le-a asumat prin semnarea protocolului de la Kyoto.

„Estimam ca impactul gandacilor asupra zonei va fi destul de mare, din moment ce ei vor produce 270 de megatone de carbon la o medie de 342 de km patrati de padure, in perioada 2000-2020", se arata in studiul cercetatorilor canadieni. Micii gandaci nu fac decat sa zadarniceasca planurile Guvernului Canadei, care si-a propus sa reduca nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera cu 20%, intre 2006 si 2020.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera a crescut din cauza activitatii umane din Canada.

80% din pinii maturi vor disparea

Padurile boreale ale Canadei sunt cu atat mai importante, cu cat reprezinta 77 % din suprafata impadurita a tarii. Canadienii depind de padure, deoarece ei folosesc tot ce tine de aceasta, de la productia de hartie pana la fructele de padure. Gandacii ucigasi nu fac decat sa duca la disparitia unor specii rare de pin, care traiesc in aceasta zona.

Larvele infometate, odata ce au terminat unul dintre inelele copacului, opresc apa si nutrientii necesari pentru ca arborele sa poata trai. Expertii sustin ca, pana in 2013, 80% dintre pinii maturi din provincia British Columbia vor disparea. Padurile de pin nu mai sunt in prezent verzi, asa cum ar trebui sa fie, ci ajung sa fie gri, din cauza copacilor bolnavi. Specialistii se tem ca gandacii ar putea ajunge si in padurile din America de Nord.

Guvernul canadian, in alerta

Cum Canada detine aproximativ 10% din totalul padurilor din lume si mai bine de 90% dintre acestea sunt proprietatea guvernului, acesta a intocmit un plan de actiune pentru salvarea padurilor. Intr-un raport al oficialilor canadieni, citat de Reuters, se arata ca tinutul canadian trebuie sa se pregateasca pentru impactul incalzirii globale asupra padurilor sale, precum cresterea incendiilor in vest.

Raportul mai arata ca padurile vor fi afectate de impactul incalzirii globale, chiar daca sunt luate masuri internationale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ce conduc la schimbarile climatice. Potentialele probleme includ mai multe incendii la scara mare in vestul si in nordul Canadei, invazii ale insectelor mancatoare de copaci, care in mod normal sunt controlate de apa rece si umiditatea crescuta in Canada atlantica. Canada trebuie totodata sa ia in considerare folosirea anumitor paduri in scopul echilibrarii emisiilor de gaze cu efect de sera, prin retinerea dioxidului de carbon din atmosfera, potrivit raportului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri