Adevarul: Gabriel Resources nu pleaca fara aur!

"Nu vom pleca din Romania, vom ramane aici pana vom obtine autorizatia de mediu", a declarat Richard Young, directorul financiar al Gabriel Resources, actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Chiar daca in urma cu o saptamana a anuntat ca va disponibiliza doua treimi din angajatii exploatarii miniere, conducerea companiei a tinut sa transmita clar hotararea de a merge pana la capat in procesul de autorizare.

Echipa "Adevarul Verde" l-a invitat pe Richard Young la o discutie despre intentiile viitoare ale companiei, in contextul in care Ministerul Mediului a decis suspendarea procesului de evaluare a impactului asupra mediului. In opinia lui Young, suspendarea procesului de autorizare este un act ilegal, iar prelungirea acestei situatii reprezinta "o insulta la adresa actionarilor nostri".

"Nu trebuie sa pierdem din vedere ca certificatul de urbanism nu este necesar pentru autorizarea proiectului, lucru confirmat de trei mari case de avocatura din Romania", a subliniat el. Richard Young si-a exprimat speranta ca viitorul guvern roman va fi unul majoritar, astfel incat sa aiba capacitatea "de a trata probleme importante pentru Romania".

El a admis ca exploatarea miniera de la Rosia Montana va presupune sacrificarea unor situri arheologice importante, insa a argumentat ca aceasta zona s-a distrus oricum in mod natural si a sugerat crearea unor replici arheologice care sa inlocuiasca vestigiile originale.

Contractul cu statul roman, tinut la secret

Intrebat de ce Gabriel Resources nu a fost de acord pana acum cu semnarea unui acord de desecretizare a licentei de concesiune, Young a dat vina pe legislatia din Romania si pe pozitia guvernului. "Exista unele ingrijorari printre membrii guvernului potrivit carora, daca acest contract ar deveni public, acelasi lucru s-ar putea intampla cu alte aproape 1.000 de contracte din domeniul resurselor minerale", a spus el.

Contactat de "Adevarul Verde", directorul general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, dr. Laurentiu Bogatu, a afirmat ca, desi autoritatile romane sunt dispuse sa desecretizeze contractul, in urma intalnirii intre reprezentantii RMGC si presedintele ANRM, canadienii nu si-au manifestat vreo disponibilitate in acest sens. Licenta de concesionare pentru RMGC va expira in 2018. In conditiile in care au trecut deja 10 ani, iar durata exploatarii este estimata la circa 16, RMGC va fi nevoita sa obtina o prelungire a licentei, in baza Legii minelor din 2003.

Tehnologia, bat-o vina

In privinta diferentei foarte mari intre evaluarile initiale de zacamant la Rosia Montana (care sunt in contract) si cantitatile enorme descoperite ulterior de prospectiile expertilor Gabriel Resources (pentru care guvernul nu primeste nimic), Young a invocat lipsa mijloacelor tehnice ale statului roman la acea data. In 1998, momentul acordarii primei licente, termenii afacerii nu erau prea atractivi, sustine Young.

Potrivit acestuia, estimarile initiale erau de 10 tone de aur la o concentratie de 7,3 grame pe tona. Explorarea geologica realizata de expertii Gabriel Resources a scos la iveala o cantitate surprinzator de mare, de 330 de tone de aur. Potrivit unor estimari independente, cantitatea de aur din zacamant ar putea depasi chiar 400 de tone.

Statul roman, in pierdere

Majoritatea celor care se declara impotriva exploatarii de la Rosia Montana aduc ca argument profitul derizoriu pe care statul roman il va obtine anual prin societatea Minvest SA. In opinia criticilor, profitul statului roman e prea mic in comparatie cu impactul urias pe care il va avea asupra mediului folosirea cianurilor in procesul de extragere a aurului din zacamant.

Totodata, asociatiile nonguver­na­men­ta­le si numerosi oameni de sti­inta acuza distrugerea unor vestigii arheologice de valoare exceptionala. O echipa de arheologi francezi, care cerceteaza masivul Carnic din anul 2000, a scos la lumina galerii miniere preromane si romane unice, aflate in stare de conservare remarcabila.

De altfel, Curtea de Apel Brasov a respins la sfarsitul lunii noiembrie, prin hotarare definitiva, certificatul de des­carcare de sarcina arheo­logica pentru minele romane de la Rosia Montana. Initiatoarea plangerii, Asociatia Alburnus Maior, a invocat nereguli in obtinerea autorizatiei, precum emiterea actului fara consultarea Comisiei Nationale de Arheologie.

Parlamentul nu mai vrea cianuri

In ciuda optimismului afi­sat, pentru Gabriel Resour­ces vor veni vremuri grele. Un proiect de lege privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit se bucura in prezent de sprijinul guvernului si are foarte multe sanse sa treaca de parlament. "Proiectul este in dezbatere in comisia parlamentara, iar, daca este aprobat, Gabriel Resources va trebui sa-si modifice total proiectul tehnic", a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul mediului, Attila Korodi.

Un semnal a fost transmis zilele trecute si de la Parlamentul European, care ar putea emite o lege in masura sa interzica folosirea cianurilor in toate statele UE. In cadrul unei dezbateri initiate de liberalul Horia Toma, participantii au scos in evidenta faptul ca utilizarea cianurilor in minerit reprezinta o tehnologie depasita si extrem de pe­riculoasa pentru mediul incon­jurator.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri