Numai o treime din populatia rurala a Romaniei are acces la sistemul public de distribuire a apei potabile
Tara noastra are nevoie de 8,6 miliarde de euro in sectorul alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate.
Sectorul romanesc privind alimentarea cu apa potabila, canalizarea si epurarea apei are nevoie de cele mai mari investitii din Uniunea Europeana, numai jumatate din populatia tarii beneficiind de aceste servicii. Pentru conformarea la normele europene, Romania poate sa acceseze aproximativ trei miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Ministerul Mediului a transmis, pana in prezent, la Comisia Europeana primele cinci proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de apa, din cele peste 40 in total, care vor fi finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Prima axa prioritara este reprezentata de extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata.
Cele cinci proiecte transmise Comisiei Europene, in valoare totala de peste 550 milioane de euro, sunt aferente judetelor Calarasi, Giurgiu, Cluj-Salaj, Tulcea si regiunii Turda-Campia Turzii.
„Comisia nu a reprosat nimic acestor proiecte, decizia de finantare trebuie semnata, asa incat s-au demarat procedurile privind achizitiile", a declarat, pentru „Adevarul", Venera Vlad, director in cadrul Directiei Generale privind Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului.
De asemenea, oficialul ministerului a precizat ca alte patru proiecte – pentru judetele Olt, Gorj, Sibiu si Teleorman – urmeaza sa fie trimise spre aprobare forului european in decurs de o luna. Valoarea acestora este de aproximativ o suta de milioane de euro pentru fiecare.
Cea mai mare nevoie de investitii din UE
Investitiile cele mai mari prevazute in Programul Operational Sectorial de Mediu corespund acestei prime axe prioritare. Astfel, potrivit acestui document, Romania va putea accesa, pana in 2013, 2,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apa, conditionati de cofinantarea nationala obligatorie cu aproximativ 490 milioane de euro.
Insa pentru a corespunde standardelor impuse de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa investeasca, pana in 2013, apoximativ 8,6 miliarde de euro in sectorul de apa si apa uzata. Din acesti bani, aproximativ 5,9 miliarde de euro trebuie sa fie investiti de catre autoritatile romane pentru alimentarea cu apa potabila si canalizare.
Datele incluse in Programul Operational Sectorial de Mediu arata ca suma necesara Romaniei pentru conformarea la acquis-ul comunitar este cea mai mare in comparatie cu noile state europene. Astfel, pana si vecinii nostri bulgari stau mai bine din acest punct de vedere, acestia avand nevoie de 5,6 miliarde de euro pentru a se conforma normelor europene in domeniu, cu trei miliarde de euro mai putin decat noi. In acelasi timp, Ungaria a avut nevoie de investitii de 5,8 miliarde de euro, iar Polonia, de 8,3 miliarde de euro.
E nevoie de fonduri, dar si de proiecte
In ceea ce priveste investitiile din acest sector, trebuie spus ca, pentru a beneficia de bani europeni e nevoie, mai intai, de proiecte conforme cu normele UE. Abia pe baza proiectelor se pot primi bani de la Ministerul Mediului, dar si din alte fonduri, precum cele prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Guvernamental pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Zonele Rurale (de la Ministerul Agriculturii), Fondul National pentru Mediu (de la Administratia Fondului pentru Mediu), la care se pot adauga credite externe. Saptamana viitoare vom reveni asupra acestui subiect si vom prezenta modalitatile de accesare a acestor fonduri si institutiile abilitate sa conceapa proiecte la care pot apela primariile.
Putin peste jumatate din romani au canalizare
Statisticile autoritatilor arata ca numai 52% din locuitorii Romaniei beneficiaza, la ora actuala, atat de alimentare cu apa potabila, cat si de canalizare. Doar 16% din romani beneficiaza numai de apa potabila, iar 32% din locuitorii tarii nu au nici alimentare cu apa potabila si nu sunt racordati nici la canalizare. Sistemul public de distribuire a apei potabile deserveste numai 65% din populatia Romaniei.
La nivelul mediului urban, proportia celor care beneficiaza de alimentare cu apa potabila in sistem public se apropie de 90 de procente. In mediul rural insa numai o treime din populatie beneficiaza de acest serviciu. In ceea ce priveste serviciile de colectare si epurare a apelor uzate, numai jumatate din totalul populatiei Romaniei de 21,7 milioane de locuitori are acces la acestea.
De asemenea, si in acest caz, preponderenta se inregistreaza in orase. Astfel, 90% din cei 11,4 milioane de locuitori care beneficiaza de canalizare locuiesc in comunitati de peste zece mii de locuitori, iar restul de zece procente (1,15 milioane locuitori) reprezinta localitati cu sub 10.000 de locuitori. In ceea ce priveste distribuirea pe regiuni, statisticile arata ca in judetul Ilfov 43% din locuitori au acces la sistemul de canalizare, in timp ce in judetul Sibiu proportia acestora depaseste 90 de procente.
Cat dvespre racordarea la statiile de epurare a apei, cel mai mic procent al populatiei se inregistreaza in judetul Braila – 2%, iar cel mai mare este in Sibiu, cu peste 89%. Romania are, de asemenea, probleme si din punctul de vedere al calitatii acestor servicii.
Astfel, un sfert din cele peste 1.300 de statii de tratare a apei distribuie apa nu este conform cu valorile-limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti, fier. De asemenea, datele indica faptul ca numai o treime din apele uzate sunt epurate corespunzator. Din celelalte 66 de procente, 34% sunt insuficient epurate, iar restul de 32% sunt ape uzate neepurate.
Primele cinci proiecte romanesti pentru apa si canalizare trimise la Bruxelles au fost aprobate de Comisia Europeana. Acum trimitem un nou lot, de patru proiecte. Venera Vlad, director pentru Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul