Reprezentantii Ocolului silvic „Zarandul" din localitatea aradeana Tirnova au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste lipsa puietilor de pe piata.
Ideea a fost aprobata de reprezentanti ai ocoalelor silvice private din judetele Arad si Bihor, precum si de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Oradea. Acestia au discutat pe tema „Constituirea si gospodarirea pepinierelor proprii", cu scopul de a populariza pepiniera de la Tirnova, una din cele mai moderne si mai productive din tara, precum si pentru a prezenta instalatia de irigat prin picurare.
„Intalnirea a fost organizata ca urmare a lipsei de pe piata a speciilor si cantitatilor de puieti necesare, asta in conditiile in care Regia Nationala a Padurilor, ca principal gestionar al pepinierelor din tara, nu a mai produs puieti in concordanta cu necesitatile suprafetelor din fondul forestier national retrocedat", a declarat Adrian Grajdanescu, seful Ocolului Silvic Zarandul.
Udare prin picurare
Pepiniera de la Tirnova se intinde pe 1,16 hectare si a fost amenajata cu ajutorul si pe terenurile puse la dispozitie de Primaria Tirnova si Consiliul Local Tirnova.
Suprafata este una din cele mai mari din judet, iar tehnologia de udare prin picurare, precum si ingrasamintele aplicate fac posibil ca o generatie de plante sa poata fi folosite pentru impaduriri chiar si dupa un an. Ocolul Silvic Zarandul reuseste in acest fel sa impadureasca suprafete de trei ori mai mari decat orice alt ocol silvic din zona.
Regenerarea padurilor
Ocolul Silvic Zarandul Tirnova administreaza 10.043 hectare de terenuri forestiere apartinand de opt composesorate, noua comune si mai multi proprietari persoane fizice sau juridice. Din exploatare obtine anual 36.391 de metri cubi de lemn, majoritatea fiind lemn de cer (20 la suta), gorun (18 la suta), carpen (16 la suta) si fag (14 la suta).
Terenul destul de abrupt face insa ca exploatarea sa se faca greoi, cu costuri ridicate. In locurile unde se fac taieri se fac si reimpaduriri din pepiniera proprie. La momentul actual in pepiniera exista cer, carpen, salcam si stejar rosu.