Unitatile turistice care au o capacitate de cazare de pana la 40 de camere si care ofera servicii ecologice ar putea fi scutite de plata impozitului pe venit sau profit pe o perioada de 10 ani, se arata intr-un proiect de lege depus la Camera Deputatilor.
In hotelurile ecologice se face economie la energie si la apa
Propunerea, inaintata de catre deputatii liberali Lucia Varga si Cristian Burlacu, prevede reducerea cotei TVA, pana la 9 %, pentru aceleasi unitati de cazare.
Pentru a primi eticheta verde, operatorii trebuie sa indeplineasca trei criterii dintr-un total de sase. Printre acestea se regasesc utilizarea energiei alternative, a becurilor ecologice in cadrul locatiei turistice, folosirea detergentilor ecologici, dar si promovarea produselor traditionale romanesti ecologice.
Noul proiect modifica directiva europeana din domeniu, introdusa in legislatia romaneasca in urma cu patru ani, dar care nu prevede stimulente pentru operatorii din turism care vor sa presteze servicii ecologice.
In cazul in care proiectul va trece de votul Parlamentului, in maximum 45 de zile de la data comunicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Turismului este nevoit sa modifice normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistica.
Singurul hotel eco se afla in statiunea Saturn
La jumatatea lunii iulie a anului trecut, hotelul Saturn din statiunea cu acelasi nume de pe malul Marii Negre a fost prima unitate de cazare care a primit din partea conducerii ministerului de resort de la acea vreme, eticheta ecologica europeana pentru serviciile turistice oferite. Este singurul hotel din Romania care poate folosi aceasta eticheta ecologica.
Dintr-un total de 84 de criterii obligatorii si facultative, locatia de la malul marii a indeplinit 37 de cerinte obligatorii si alte 21 facultative.
Criteriile se axeaza pe reducerea consumului de energie electrica si de apa, folosirea redusa a substantelor chimice si pe colectarea selectiva a deseurilor.