Laptele crud poate face uneori mult rau, dar nici laptele pasteurizat nu este OK, pentru ca e lipsit de vitamine.Specialistii trebuie sa fie mai atenti la invazia produselor care se pretind a fi "organice", fara a indeplini conditiile.
Anul 2007 a fost cel in care oamenii de stiinta s-au intrecut in a ne spune ca trebuie sa mancam cat mai "organic". Producatorii s-au intrecut sa fie la "moda", dar dupa analizele efectuate pe multe produse au aparut o multime de controverse.
Laptele nefiert si alimentele ecologice in general sunt, teoretic, mai scumpe, dar mai sanatoase. Dar de multe ori nu e chiar asa. Analistii pietei de profil prognozeaza ca, in anul 2008, se vor inmulti produsele bio, dar multe dintre ele vor fi ecologice doar pe etichete.
In aproape toate tarile globului, oamenii fac uneori kilometri intregi pentru a gasi lapte crud, neprelucrat, pe care il cumpara direct de la producatori. Fermierii isi risca de multe ori afacerea atunci cand vand la poarta casei lapte si produse derivate care nu au trecut prin filtrul medicului veterinar. Totul se intampla tacit, fiecare isi asuma riscurile si, de multe ori, autoritatile inchid ochii.
Laptele nepasteurizat, folosit direct de la sursa, a fost unul dintre subiectele controversate, in materie de hrana ecologica, in anul ce abia s-a incheiat. Cei care imbratiseaza aceasta teorie sustin ca pasteurizarea distruge enzimele si bacteriile din lapte, il face mai putin hranitor, iar gustul sau incomparabil are mult de suferit in urma prelucrarii la scara industriala.
Cei care se opun consumului de lapte crud, inclusiv medicii sau Protectia Consumatorului, aduc, si ei, argumente in sprijin. Bacteriile care provoaca boli intestinale sunt germeni ce nu pot fi indepartati din lapte decat prin procesul de pasteurizare. Dezbaterea asupra acestor probleme considerate de fiecare in parte la fel de importante va continua, cu siguranta, si in 2008.
Laptele crud sau pasteurizat va fi in continuare cap de afis in preocuparile specialistilor care vor incerca, fiecare, sa-si impuna punctul de vedere. Autoritatile vor incerca, la randul lor, sa-i determine pe oameni sa nu-si puna viata in pericol, emitand legi pentru Protectia Consumatorului.
Care alimente sunt naturale
Regulile pentru etichetarea alimentelor organice sunt foarte stricte in intreaga lume. Dar cand vine vorba despre ce este cu adevarat natural sau nu, ori despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acest tip de hrana, parerile sunt impartite, ba mai mult apar tot felul de experti. Carnea bio, de exemplu, cea de pui sau cea de porc, ca sa indeplineasca standardele, trebuie sa fie cat mai putin procesata, iar producatorii trebuie sa inscrie pe eticheta modul in care o fac.
Dar nimeni nu poate sa fie sigur daca adevarul sta scris pe etichete si daca producatorii nu strecoara si alte substante in produsele lor. Astfel apar semne de intrebare. Ce inseamna, de fapt, carne bio? Si cum procesarea acesteia poate fi minima? Solutia de sodium cu care sunt injectati puii poate fi socotita naturala, de exemplu? Carnea rosie este tratata cu monoxid de carbon pentru a parea mai proaspata. Este, oare, acesta un procedeu natural?
Iata doar cateva din intrebarile la care specialistii vor trebui sa raspunda in acest an. Ar trebui revizuit termenul natural folosit pe etichetele bio, iar procedeele folosite de producatorii care sustin ca scot pe piata astfel de produse vor fi analizate si, probabil, modificate. S-ar putea ca multe mituri sa cada in ceea ce se numeste alimentatie sau hrana naturala.
Securitatea alimentara, in pericol
Chiar in aceasta luna, Administratia Mondiala a Medicamentelor si Hranei a dat publicitatii un raport prin care afirma ca vor fi luate masuri serioase cu privire la hrana pe care o livreaza marile companii si la modul de etichetare a acesteia. Ambalajele de plastic sunt si ele privite cu neincredere, iar bolile pe care le pot provoca vor fi, de asemenea, studiate.
Dar chiar si deciziile acestui for international sunt privite cu neincredere, pentru ca responsabilitatile sale cresc, iar bugetul pe care il are va descreste. Hrana contaminata de pana acum, ambalajele care nu ofera o securitate absoluta, cazurile tot mai dese de diabet si medicamentele care uneori fac mai mult rau decat bine, toate acestea conduc la concluzia ca tocmai aceia care ar trebui sa vegheze asupra sanatatii publice dau rateuri.
Ambalajele de plastic sunt si ele privite cu neincredere, iar bolile pe care le pot provoca vor fi, de asemenea, studiate. Dar chiar si deciziile acestui for international sunt privite cu neincredere, pentru ca responsabilitatile sale cresc, iar bugetul pe care il are va descreste.
Hrana contaminata de pana acum, ambalajele care nu ofera o securitate absoluta, cazurile tot mai dese de diabet si medicamentele care uneori fac mai mult rau decat bine, toate acestea conduc la concluzia ca tocmai aceia care ar trebui sa vegheze asupra sanatatii publice dau rateuri.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul