Adevarul: Estimari sumbre cu privire la cresterea nivelului marilor

Regiunile de coasta ar putea fi inghitite de ape mult mai devreme decat au prevazut expertii de la Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.

Conform unui nou studiu, nivelul apelor oceanice va creste cu o rata de un metru pe secol daca nu sunt reduse cat mai repede emisiile de gaze cu efect de sera.

Studiul a fost coordonat de Anders Carlson de la Universitatea Wisconsin – Madison. Aceasta a descoperit impreuna cu colegii sai ca toata calota glaciara Laurentide, cea care acoperea cea mai mare parte din America de Nord cu aproximativ 95.000 de ani in urma, s-a dezintegrat foarte repede.

Specialistii au folosit pentru acest studiu o modelare computerizata sofisticata – una utilizata pentru a face preziceri cu privire la efectele incalzirii globale. Astfel, s-a constatat ca nivelul apelor oceanice a crescut cu 1,3 metru la suta de ani.

Milioane de oameni, inghititi de ape

Cercetatorii au spus ca forta cu care s-a dezintegrat Laurentide este aceeasi cu care se dezintegreaza calota glaciara a Groenlandei.

„Daca nu incercam sa limitam emisiile de gaze cu efect de sera, rapiditatea cu care se va topi calota Groenlandei va fi comparabila cu viteza cu care s-a topit Laurentide", a spus Gavin Schmidt, de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale al NASA, care a colaborat cu Carlson la realizarea acestui studiu.

Calota glaciara a Antarcticii impreuna cu cea a Groenlandei vor produce o cantitate de apa suficienta sa ridice nivelul oceanelor cu 70 de metri.

Daca predictia de topire a calotei cu un metru pe secol este corecta, atunci cel putin 145 de milioane de oameni, cei mai multi dintre ei asiatici, vor fi inghititi de ape inainte de anul 2108.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri