Centrele „Nucsoara” si „Pietrele” sunt alimentate cu energie produsa de boilere solare si panouri fotovoltaice. Finantarea instalarii acestor sisteme din Parcul National „Retezat” se face din taxa „de poluare” platita de turistii englezi.
Administratia Parcului National „Retezat” (APNR) a amplasat la centrul de vizitare „Nucsoara”, dar si la centrul de informare „Pietrele” boilere solare si panouri fotovoltaice.
Acestea produc apa calda si energie electrica pe tot parcursul anului, iar APNR anunta ca vrea sa aplice noul sistem si la centrul de vizitare „Ostrovel”, dar si la cele patru refugii din cadrul Parcului National.
Toate acestea au fost posibile dupa ce Parcul „Retezat” a castigat un proiect de finantare a energiei alternative in valoare de 180.000 de euro. Banii provin de la britanicii calatori prin lume, care platesc o „taxa de poluare”.
Aceasta este colectata de companii specializate, cum este TICOS, si directionata spre parcurile si rezervatiile care au nevoie de protectie ecologica.
Poluare zero
Noile sisteme de generare a energiei nu au niciun impact negativ asupra mediului si nu necesita obtinerea de aprobari.
Responsabilul de relatii publice din cadrul Administratiei Parcului National „Retezat”, Florina Crisan, afirma ca prin montarea panourilor fotovoltaice au fost eliminate atat fumul si zgomotul produse de generatoarele traditionale, cat si cheltuielile mari pe care le presupunea obtinerea fiecarui kilowatt in parte.