Podeaua discotecii este alcatuita din placi care contin un fluid. Acesta este presat de picioarele dansatorilor si actioneaza niste miniturbine, ce produc electricitate.
Un milionar cipriot din Londra, poreclit „Dr. Earth" (doctorul Pamant) pentru convingerile sale ecologiste, a construit prima discoteca din lume care produce curent electric.
Barul „Surya" va fi inaugurat pe 10 iulie, dar testele efectuate au dovedit deja ca dansatorii vor produce cu 60% mai mult curent decat necesarul discotecii. Surplusul va fi furnizat retelei electrice nationale.
Intrare gratis pentru biciclisti
Patronul discotecii, Andrew Charalambous, unul dintre finantatorii Partidului Conservator, este cunoscut pe scena politica londoneza drept unul dintre cei mai sinceri sustinatori ai masurilor de protectie a mediului. El le-a promis tinerilor ca intrarea in discoteca va fi gratuita. Dar, pentru a-i incuraja pe dansatori sa vina cu bicicleta sau cu metroul, pentru clientii care vin la discoteca in masina se va percepe o „taxa de parcare" de 10 lire sterline (aproximativ 13 euro).
Toaletele vor avea un sistem de reciclare a apei, astfel incat discoteca nu va avea nevoie de canalizare. Reziduurile, extrase sub forma de pulberi, vor fi incinerate intr-un cuptor cu ardere completa, care va incalzi apa necesara instalatiei sanitare.
Compania Orange adauga o oferta
Filiala britanica a operatorului de telefonie mobila Orange a anuntat ca, in colaborare cu firma GotWind, societate specializata in tehnologii de obtinere a energiei din surse regenerabile, va produce un acumulator pe baza de balansor (dupa modelul ceasurilor automatice). Acesta se va monta la mana dreapta a dansatorilor si le va putea incarca bateriile mobilelor.
Podeaua discotecii a fost realizata de doua firme olandeze, Enviu si Döll, care au testat-o initial in statia de metrou Victoria, din Londra. Inginerii care au creat dispozitivul spun ca 34.000 de pasageri pe ora pot produce energia necesara aprinderii a 6.500 de becuri.
Alte aplicatii
Scarile din imobile vor putea fi iluminate chiar de cei care urca, prin plasarea unor astfel de podele pe fiecare treapta
Generatoare actionate de presiunea picioarelor pot fi instalate in magazine, sali de sport sau in gari
Dispozitive de mici dimensiuni, plasate sub scaunele amatorilor de internet, vor produce curentul electric necesar computerului prin apasarea picioarelor utilizatorului
Tehnologia poate fi folosita si pe liniile de cale ferata sau pe podurile rutiere, pentru a exploata energia trenurilor si a masinilor care trec
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul