Opinia generala privind centralele nucleare este ca ele sunt periculoase din cauza radiatiilor. Liderii lumii, nestiind prea multa fizica, au asimilat informatiile din presa care, de cele mai multe ori, se raporteaza la Hirosima sau Cernobil.
Putini stiu insa ca numai 2% din victimele de la Hirosima si Nagasaki au fost ca urmare a dezvoltarii unor boli in urma iradierii. Si asta pentru ca efectul radiatiilor nucleare asupra organismelor vii este inca neclar multora dintre noi.
Richard Muller spune ca teama teribila ca vor fi iradiati si ca vor muri de cancer ii face pe oameni sa le fie frica de centralele nucleare, dar, crede el, un lider responsabil ar trebui sa fie mai bine informat.
Centralele nucleare sunt sigure
Ultimele tehnologii folosite de centralele nucleare prin fisiune sunt mai mult decat sigure, ne garanteaza fizicianul american. Singura problema este stocarea deseurilor radioactive si, spune el, nici in aceasta privinta nu mai avem probleme de multa vreme.
“S-au inventat materiale de protectie cu nanotuburi, care izoleaza perfect substantele radioactive, dar nimeni nu finanteaza producerea lor. Orice presedinte responsabil trebuie sa inteleaga ca energia nucleara e singura care, cu adevarat, ne poate salva de combustibilii traditionali”, explica el.
Muller nu este de acord cu investitiile “aiuritoare” pentru obtinerea de energie prin fuziune (dupa modelul Soarelui), intrucat cercetarile pentru obtinerea ei ar putea fi mai periculoase decat exploziile nucleare.
Economia, cea mai buna solutie
Un presedinte trebuie sa stie insa ca cea mai sigura cale de a evita deteriorarea planetei este economisirea resurselor energetice. Astfel, un acoperis care izoleaza bine casa este mai eficient decat un aparat de aer conditionat, iar un perete prin care nu se pierde caldura e mai important decat o termocentrala care stocheaza dioxidul de carbon.
“Orice lider care intelege azi importanta fenomenelor fizice va putea lua maine decizii corecte si poimaine va intra in istorie pentru priceperea lui”, ne asigura Muller.