Hotelierii investesc numai pentru ridicarea standardelor de confort, ignorand conceptele eco
Distinctie recunoscuta la nivel european, eticheta ecologica se acorda pentru produse si servicii cu impact redus asupra mediului.
„Floarea Europeana", cum mai este numita, certifica faptul ca o unitate de cazare utilizeaza resurse regenerabile, dispune de un sistem de colectare a deseurilor si promoveaza comunicarea si educatia in domeniul protectiei mediului.
Desi a fost introdusa in Romania acum sase ani, succesul etichetei ecologice se limiteaza la un singur hotel de pe litoralul romanesc.
Cel mai important factor care determina aceasta situatie este efortul financiar pe care ar trebui sa il faca hotelierii.
Desi investitia initiala se recupereaza in maximum cinci ani, hotelierii de pe litoralul romanesc vor sa cheltuiasca putin si sa aiba profituri cat mai mari.
Singura unitate de cazare de pe litoralul romanesc al Marii Negre care a obtinut eticheta ecologica intruneste cele 37 de criterii obligatorii si cele 21 de conditii optionale
Desi ar putea indeplini conditiile pentru a fi etichetate ecologic, unitatile de cazare de pe litoralul romanesc al Marii Negre se orienteaza catre lux, turism de afaceri si profit, ignorand criteriile „verzi". Un singur hotel – Saturn – a obtinut distinctia europeana pentru merite ecologice
Faptul ca hotelierii romani vor sa cheltuiasca putin si sa aiba profituri mari face din eticheta ecologica o exceptie pentru litoralul Marii Negre.
Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice a acordat eticheta ecologica hotelului Saturn din statiunea cu acelasi nume, dupa ce a constatat ca sunt indeplinite toate cele 37 de criterii obligatorii, precum si alte 21 de criterii optionale pentru acordarea etichetei ecologice pentru servicii de cazare turistica.
„A avea eticheta ecologica inseamna ca societatea care administreaza hotelul, precum si personalul acestuia se preocupa ca, pe langa asigurarea confortului si serviciilor specifice clasificarii de cinci stele, sa aiba si o atitudine prietenoasa fata de mediu.
Aceasta s-a transpus in principal prin masuri care au vizat minimizarea cantitatii de deseuri, reducerea consumurilor de utilitati, achizitionarea cu prioritate a produselor etichetate ecologic, selectarea furnizorilor pe criterii de mediu, precum si alte masuri menite sa imbunatateasca continuu performanta de mediu.
Este important ca un hotel sa posede o astfel de eticheta, pentru ca ea este un garant al preocuparii pentru o dezvoltare durabila", a declarat Aurel Stan, managerul unitatii.
Efort financiar de cinci ani
Din fericire, pe litoralul romanesc s-au facut o serie de pasi in acest sens. Atat in Mangalia, cat si in statiunea Eforie Nord exista cate un hotel, President, respectiv Europa, care ar putea indeplini cu succes anumite cerinte necesare etichetarii ecologice. Din pacate, clasificarea celor doua hoteluri amintite este de trei stele.
Motivul pentru care nu s-au pornit demersurile pentru etichetare este unul simplu.
Hotelierii vor sa cheltuiasca foarte putin si sa obtina profituri cat mai mari, iar pentru a pastra eticheta ecologica este nevoie de un efort financiar sustinut de cel putin cinci ani, care insa este recuperat in timp prin reciclare.
La talia hotelului Saturn se ridica insa o singura unitate de cazare de pe intreg litoralul romanesc. Este vorba despre hotelul Vega din statiunea Mamaia, redeschis la inceputul lunii august a acestui an, dupa o investitie costisitoare. Hotelul a fost amenajat pe principii feng-shui, iar dotarile se ridica la cerintele Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru a primi o eticheta ecologica.
Lipsa de timp
Potrivit directorului Vega Turist (societatea care administreaza hotelul de cinci stele din statiunea Mamaia), Gelu Enciu, pana in prezent nu au fost facute demersurile pentru obtinerea etichetei, nu din lipsa fondurilor sau din dezinteres, ci din lipsa de timp.
In momentul de fata, conducerea hotelului este preocupata de obtinerea unor certificari ISO, dupa care urmeaza eticheta ecologica, cu atat mai mult cu cat in momentul reamenajarii s-a tinut cont de faptul ca pe viitor urmeaza sa fie acordate servicii in concordanta si cu protectia mediului.
Investitia se recupereaza rapid
Din punctul de vedere al turistului, Cotes spune ca nu sunt dezavantaje la un hotel eco. Daca o persoana vrea sa lase la ea in camera lumina aprinsa toata noaptea si apa curgand la robinet, n-o retine nimeni si nici nu-i reproseaza cineva ceva.
Cand se deschide fereastra, se opreste caldura sau aerul conditionat, la vasul de la toaleta exista un buton 1/2, curentul electric se opreste automat la parasirea camerei, la fel si pe holuri, iar becurile sunt cu halogen.
Din prisma hotelierului, banii investiti in automatizari se recupereaza destul de repede prin diminuarea facturilor de apa, energie electrica, gaze. Nici preturile nu difera, intrucat exista o compensatie in ceea ce priveste investitia – banii vin din vanzarea deseurilor de hartie, PET, aluminiu.
Ecologie versus lux
Daca la hotelul Saturn lumina se stinge imediat dupa ce turistul paraseste o incapere, iar robinetele de apa au senzori de declansare la apropierea mainii, la celelalte hoteluri consumul de energie electrica si apa este dublu.
Si preturile la cazare difera foarte tare la cele doua hoteluri de aceeasi categorie. Daca la Saturn se pune accent pe ecologie, la hotelul Vega accentul este pus pe turismul de afaceri, pe confort si lux, iar daca se intampla sa fie respectat si mediul, cu atat mai bine.
Astfel, preturile oficiale de cazare pentru hotelul Saturn sunt de 112 euro pentru o camera dubla, 106 euro pentru o camera single si 225 de euro pentru un apartament, la fiecare adaugandu-se 85 de lei/zi pentru pachetul all-inclusive. La hotelul Vega insa, cea mai ieftina camera costa 900 de lei/zi si se ajunge pana la 1.600 de lei/pe zi pentru family room.
Conditii de indeplinit
Criteriile de acordare a etichetei ecologice europene, prevazute la serviciile pentru cazare turistica, au ca scop reducerea consumului de apa, scaderea cantitatii de deseuri generate si favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului.
De asemenea, trebuie promovate comunicarea si educatia in domeniul protectiei mediului. Eticheta ecologica europeana pentru serviciile de cazare pentru turisti poate fi obtinuta numai atunci cand exista: masuri intreprinse pentru economisirea apei si energiei, masuri intreprinse pentru reducerea deseurilor si masuri generale de ameliorare a mediului.
Sistemul de ecoetichetare promoveaza produsele care nu dauneaza in niciun fel mediului inconjurator.
In Romania, in afara de hotelul Saturn, numai doua firme au mai obtinut eticheta ecologica.
Este vorba despre o societate producatoare de saltele de pat si o alta de textile.
Costuri duble, consum redus la jumatate
Achizitionarea de produse ecologice (atat produsele de intretinere si igiena, consumabile, cat si produsele alimentare oferite turistilor) costa aproape dublu fata de cele conventionale.
La hotelul Vega, totul functioneaza pe baza de cartela. In momentul in care este introdusa cartela magnetica in usa, poate fi utilizat si comutatorul de lumina sau apa. In momentul in care incaperea este parasita, lumina se stinge automat.
Acelasi principiu de functionare este valabil si pentru apa. Asadar, apa si energia nu pot fi „uitate" deschise, iar consumul este vizibil limitat.
Presedintele Asociatiei Litoral, Corina Martin, spune ca nu toate hotelurile pot obtine o astfel de eticheta, intrucat sunt anumite cerinte de utilitati de care nu s-a tinut cont la construirea hotelului, iar o modificare a constructiei ar fi foarte dificila sau chiar imposibila.
Potrivit presedintelui Asociatei Tinerilor pentru Excelenta Constanta, Dan Cotes, eco-etichetarea este voluntara. Pot fi si alte hoteluri care sa ofere servicii precum cele ale hotelurilor Saturn si Vega, dar care nu au solicitat acordarea etichetei, probabil din necunoastere sau pur si simplu nu au acordat suficienta atentie faptului ca, prin dotarile de care unitatile respective de cazare dispun, ar putea ajuta la conservarea ecosistemului.
„In principiu insa, la hotelul Saturn, auditul de verificare a confirmat ca exista colectare selectiva a deseurilor, ca exista un program functional de management de mediu, ca exista actuni pentru minimizarea consumurilor energetice si de utilitati", a mai spus Cotes, ceea ce nu s-a intamplat la alte unitati de cazare de pe litoral.
A avea eticheta ecologica inseamna ca societatea care administreaza hotelul se preocupa sa aiba si o atitudine prietenoasa fata de mediu
Aurel Stan, managerul hotelului Saturn
225 de euro reprezinta pretul de cazare pentru un apartament la hotelul cu eticheta ecologica
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul