Adevarul: Ecofermierii, favorizati de UE

Agricultorii britanici nu vor mai primi subventii de la UE daca nu vor lua masuri pentru conservarea terenurilor. Autoritatile locale vor sa impuna conditii si mai dure.

Comisia Europeana discuta intens un proiect prin care subventiile pentru agricultura nu vor ajunge la fermieri decat daca acestia vor adopta o serie de masuri pentru o agricultura cat mai ecologica.

Agricultorii din Marea Britanie nu au primit, in acest an, subventii de la Uniunea Europeana si se pare ca forul european intentioneaza ca si pe viitor sa mentina aceasta decizie, scrie cotidianul britanic „The Times".

Reguli si procente

Fermierii britanici vor primi in continuare platile de la UE daca vor face imbunatatiri de ordin ecologic pentru terenurile pe care le cultiva. Conditia impusa de forul european spune ca suprafata de pamant care se va supune noilor reguli trebuie sa fie cel putin intre trei si cinci procente. Si alte tari care nu respecta acest procent isi pot pierde subventiile agricole.

De pilda, potrivit jurnalistilor de la „The Times", si agricultorilor din Franta urmeaza sa li se aplice aceleasi masuri.

Comisia Europeana mai cere ca marginile terenurilor agricole, aflate langa rauri, canaluri sau fluvii, sa nu fie cultivate. Totodata, este interzisa folosirea pesticidelor pe aceste suprafete.

Autoritatile britanice au anuntat ca sustin masurile propuse de forul european si, mai mult decat atat, intentioneaza sa impuna conditii chiar mai aspre decat cele impuse de Bruxelles. Guvernul de la Londra doreste sa ii determine pe fermieri sa se indrepte catre agricultura ecologica.

Pasarile sunt puse in pericol

Secretarul britanic de stat care se ocupa de mediu si probleme rurale a anuntat deja ca va impune anumite standarde pentru toti fermierii si proprietarii de pamant care beneficiaza de subventii.

Ingrijorarile autoritatilor, care vin si pe fondul apelurilor primite din partea organizatiilor de mediu, vizeaza disparitia tot mai multor specii de pasari al caror habitat il reprezinta terenurile agricole.

De cealalta parte, Uniunea Nationala a Fermierilor din Marea Britanie si-a declarat nemultumirea fata de aceste propuneri, afirmand ca adoptarea acestor masuri stricte suplimentare nu asigura premise concurentiale corecte fata de ceilalti agricultori din Europa.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri