Adevarul: Dupa potopul din Cluj, ploi torentiale in toata tara

Ruperea de nori din noaptea de luni spre marti, urmata de o puternica viitura, a facut prapad in judetul Cluj. Potopul s-a declansat luni, la ora 23.30, si a durat o ora.

Oamenii au fost treziti din somn de zgomotul produs de ruperea de nori si de ropotul ploii care se intetea. Cand apa le-a intrat in case, satenii s-au refugiat pe acoperisuri, asteptand cu infrigurare echipele de salvatori. Edilul localitatii Caseiu spune ca 123 de case au fost inundate, trei fiind distruse in totalitate.

Potrivit bilantului pagubelor, 154 de fantani au fost colmatate, iar opt autoturisme au fost distruse. In comuna Chiuiesti, apa a masurat 3 metri in inaltime.

Trei zile de cod galben

Dezastrul si ploile au continuat si ieri. La Arad, in doar 30 de minute, pamantul a fost acoperit cu un strat de grindina gros de 10 centimetri.

Meteorologii spun ca ploile vor continua si vor cadea cantitati mari de apa in toate judetele tarii. Codul galben de precipitatii incepe azi, la ora 18.00, si este valabil pana poimaine, la ora 21.00. In cursul zilei de 22 mai, ploile vor fi insotite frecvent de descarcari electrice si intensificari ale vantului, care pot lua si aspect de vijelie.

Ploile vor totaliza pe arii extinse cantitati de apa cuprinse intre 25 si 40 litri pe metrul patrat, putand depasi, in unele zone, chiar si 60 litri pe metrul patrat in 24 de ore. Vor fi conditii de grindina.

Grindina a distrus culturile aradenilor

Toate gradinile din localitatea aradeana Adea au fost distruse luni seara de o furtuna violenta. Ploaia torentiala a depasit 80 de l/mp si a fost insotita de un vant puternic si de grindina, care a cazut mai bine de 30 de minute. Potrivit Sorinei Ambrus, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad, in zona localitatilor Sintea Mare si Adea, furtuna a distrus acoperisurile a peste 50 de case.

„In Sintea Mare si Adea, graul cultivat pe o suprafata de peste 100 de hectare a fost doborat la pamant, iar gradinile populatiei au fost inundate. Culturile au fost distruse mai ales din cauza grindinei care a cazut. De asemenea, un copac a fost traznit in comuna Cermei, insa nu s-au produs pagube", a declarat, ieri, Sorina Ambrus.

Tot din cauza furtunii, mai multe localitati din judetul Arad, precum si cateva cartiere din municipiu au ramas fara alimentare cu energie electrica mai bine de cinci ore. Echipele de interventie au lucrat toata dimineata de ieri pentru remedierea avariilor. In comuna Gurahont, apa din canalele colectoare a intrat in gospodariile oamenilor. A fost nevoie de interventia pompierilor, care au scos-o cu ajutorul pompelor.

Sute de case sub ape in judetul Cluj

O furtuna care s-a abatut luni seara in nordul judetului a provocat inundatii pe Valea Caseiului, in comunele Caseiu si Chiuiesti. Comunitatea de romi din Caseiu este una saraca, ce traieste de pe o zi pe alta. Peste saracia lor, natura se dezlantuie cu regularitate, provocandu-le alte necazuri.

Viitura a venit peste locuitorii din Caseiu in jurul orei 1, in noaptea de luni spre marti, si a maturat casele situate in apropierea raului Salatruc, care trece prin sat. In amonte, spre comuna Chiuiesti, revarsarea de ape distrusese un pod si izolase patru sate, cu circa 300 de gospodarii. Viitura a ajuns apoi in satul Coplean, unde a produs cele mai mari pagube.

Un bilant provizoriu indica inundarea a peste 200 de gospodarii, prabusirea a trei case si a mai multor anexe gospodaresti. De asemenea, apa a dus la vale 20 de autoturisme si a provocat moartea a peste 2.000 de pasari de curte.

Aproape 100 de pompieri si militari din Dej au asigurat scoaterea apei din casele inundate si au distribuit apasi alimente sinistratilor. Sefii Directiilor de Sanatate si Sanitar-Veterinara, care au sosit in cursul zilei de ieri la fata locului, au declarat ca vor supraveghea vaccinarea copiilor si tinerilor cu varste intre 2 si 18 ani impotriva hepatitei. Cadavrele animalelor moarte urmau sa fie stranse si transportate la sediul unei firme din Dej, specializata in incinerarea lor.

Au salvat doar cartile de scoala ale nepotului

Casele distruse apartin comunitatii rome din Caseiu, specializata in munci sezoniere, printre care prepararea caramizilor din lut. De altfel, majoritatea caselor de aici sunt facute din lutul din zona. Viorica Cosma, proprietara uneia dintre casele distruse, povesteste ca familia sa a fost obligata sa paraseasca in graba in jurul orei 1 noaptea.

Apa ajunsese deja la poarta casei. La putin timp dupa ce s-au refugiat pe o colina din apropiere, au auzit un zgomot puternic. Trei ore mai tarziu, cand viitura a scazut in intensitate, au constatat ca se prabusise tocmai casa lor. Au apucat sa salveze doar cartile de scoala ale nepotului. In urmasi familia ei au avut noroc, scapand dupa alte inundatii doar cu mobila udata. Atunci, in 1996, 13 case au fost distruse in total de ape.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri