Acestia cresc din seminte aduse din Canada si depasesc doi metri lungime.
Gheorghe Pop, de 77 de ani, din Baia Mare, cultiva in gradina sa dovleci care ajung si chiar depasesc doi metri lungime. Baimareanul spune ca dovlecii gigant sunt mai gustosi decat cei obisnuiti si se gatesc mai usor.
Pop a primit semintele de dovleci tocmai din Canada, in urma cu 20 de ani. „Am un prieten care locuieste in Canada de foarte multi ani. El mi-a adus semintele. Nu mi-a spus, atunci, de care sunt. Primavara le-am semanat si m-am trezit cu niste «aratari» mai mari decat mine", glumeste pensionarul.
Vestea dovlecilor gigant s-a raspandit cu repeziciune prin judet. „Au venit multi sa-i admire. Eu le-am dat tururor seminte, insa doar in curtea mea se fac atat de lungi", se lauda Gheorghe Pop. Cultivatorul dovlecilor gigant spune ca legumele nu sunt deloc pretentioase. „Au nevoie de un suport inalt de vreo 3 metri, de soare si de un pamant bun", explica acesta.
Se regenereaza chiar daca sunt taiati
„Dintr-un dovleac gigant, se satura peste 10 oameni. Unde mai pui ca sunt si foarte gustosi. In plus, daca vrei sa gatesti doar o bucata dintr-un dovleac, nu e nicio problema. Tai cat vrei, iar ce ramane creste mai departe, nu se strica", arata Pop.
Un astfel de dovleac, ajuns la maturitate, produce in jur de 100 de seminte. „Din toamna, pastrez dovlecii de samanta in casa, pana primavara. Atunci, scot semintele si le pun cate cinci in pahare pline cu pamant, la soare. Udate din plin cu apa, in 10 zile ies niste rasaduri de toata frumusetea", adauga baimareanul.
Rar intalniti in judet
Potrivit directorului Directiei Fitosanitare Maramures, Valer Vele, acesti dovleci sunt rar intalniti in Maramures. „N-am prea auzit ca dovlecii acestia sa ajunga la asemenea dimensiuni. Ceea ce e surprinzator la ei este faptul ca au o capacitate surprinzatoare de a se regenera. Chiar daca tai din ei, dovlecii continua sa creasca", explica Vele.