Ciclonul Nargis care a devastat regiunile sudice ale statului Myanmar a facut atat de multe ravagii pentru ca padurile de mangrove din zonele respective au fost taiate masiv in ultimii ani, informeaza BBC News.
Mangrovele, forme de vegetatie foarte densa, reprezentau o zona-tampon, care apara regiunile de coasta de valurile uriase si de furtuni. Datorita densitatii lor, aceste paduri previn inaintarea valurilor catre regiunile de coasta. Dezvoltarea padurilor de mangrove este favorizata de combinatiile de apa dulce si apa sarata.
Bilantul tsunamiului produs in Asia in 2004, cand in zonele din apropierea padurilor de mangrove s-au inregistrat mai putine victime si pagube incomparabil mai mici, confirma rolul acestora. Astfel, in timp ce intr-un sat de langa aceste paduri valurile au facut doua victime, intr-o localitate care nu era aparata de aceasta forma de vegetatie au murit peste 6.000 de oameni.
Potrivit ultimelor evaluari, mai mult de 3,6 milioane de hectare de paduri de mangrove au disparut din 1980 si pana in prezent, cele mai mari pierderi din acest punct de vedere inregistrandu-se in Asia – 1,9 milioane hectare. In ceea ce priveste situatia din Myanmar, principala cauza a disparitiei acestei forme de vegetatie o reprezinta exploatarea excesiva si necontrolata. Cu toate acestea, oficialii Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura sustin ca rata anuala a distrugerii mangrovelor este in scadere, ceea ce ar putea favoriza un anume control asupra acestui fenomen.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul