Adevarul: Dinozaurii au disparut din cauza insectelor

Dinozaurii au murit din cauza dizenteriei si altor afectiuni stomacale, transmise de insecte.Purtatoare de boli mortale, micile insecte au contribuit la moartea multora dintre speciile de reptile uriase.

Doi cercetatori americani propun o noua ipoteza pentru disparitia dinozaurilor de pe Pamant: insectele si bolile raspandite de ele. Desi nu exclud o alta cauza, Roberta si George Poinar spun ca moartea dinozaurilor a avut loc din cauza microbilor transmisi de insecte in perioada Cretacica.

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au avansat mai multe ipoteze cu privire la cauzele care au provocat disparitia monstrilor preistorici: eruptiile vulcanice catastrofale din perioada Cretacica sau impactul Pamantului cu un asteroid urias.

Intr-o carte aparuta recent la Princeton University Press, autorii George si Roberta Poinar, profesori de zoologie de la Oregon State University, au lansat o ipoteza mai putin obisnuita. Potrivit sotilor Poinar, dinozaurii au fost impinsi catre disparitie de insecte.

„Exista probleme serioase cu teoriile care sustin ca dinozaurii au disparut din cauza impactului cu un meteorit, una dintre ele fiind aceea ca dinozaurii au intrat in declin si au disparut pe parcursul unei perioade de sute de mii sau chiar milioane de ani.

Aceasta perioada este pur si simplu incompatibila cu efectele impactului cu un asteroid", a declarat George Poinar la lansarea studiului.

Catastrofele nu explica disparitia dinozaurilor

Acesta a adaugat ca dis¬pa¬ritia dinozaurilor e perfect compatibila cu insectele, cu aparitia unor noi ¬boli si raspandirea plantelor cu flori de-a lungul unor perioade lungi de timp. George Poinar a mai spus ca populatiile mai mici de dinozauri au putut fi doborate de un gen de boala la fel ca malaria. „Dupa mai multe milioane de ani de evolutie, mamiferele, pasarile si reptilele au devenit rezistente la astfel de boli. Numai ca in perioada Cretacica astfel de boli noi se raspandeau repede, iar vertebratele nu aveau imunitate naturala in privinta lor", a spus George Poinar.

Cei doi zoologi de la Oregon State University au dezvoltat in detaliu aceasta ipoteza in lucrarea „What Bugged the Dinosaurs? Insects, Disease and Death in Cretaceous", publicata de Princeton University Press. Ei sustin ca insectele ofera o explicatie mai plauzibila si eficienta pentru disparitia lenta, dar definitiva a dinozaurilor pe parcursul mai multor mii de ani.

Perioada in care au disparut dinozaurii este cunoscuta sub numele de „Limita C-T" sau linia de demarcatie intre Cretacic si Tertiar, o perioada situata in urma cu aproximativ 65 milioane de ani. Desi exista dovezi concludente ca in aceeasi perioada au avut loc unele evenimente catastrofale, cum ar fi eruptii vulcanice masive sau impactul cu un asteroid, cei doi cercetatori sustin ca acestea nu pot explica pe deplin declinul gradat al speciilor de dinozauri si chiar supravietuirea unora dintre acestea la multi ani dupa limita C-T.

Leishmania, boala dinozaurilor

„Noi nu sustinem ca aparitia insectelor si ras¬pandirea bolilor sunt singurele cauze ale dispa¬ritiei dinozaurilor. Alte evenimente geologice catastrofale au jucat cu siguranta un rol. Dar luate separat, astfel de evenimente nu explica un proces care in realitate a durat foarte, foarte mult, poate chiar milioane de ani. Insectele si bolile ofera in schimb o explicatie", a mai declarat George Poinar.

Cei doi soti Poinar au studiat ani de zile plantele si animalele pastrate in picaturile de chihlimbar din epocile preistorice. „In timpul Cretacicului tarziu, abia incepea sa apara legatura dintre insecte, microbi si transmisia bolilor.

Reptilele aveau paraziti intestinali

In stomacul unei insecte din acea epoca, pastrata in chihlimbar, am descoperit agentul patogen care provoaca leishmanie, o boala grava chiar si astazi, care poate infecta atat reptilele, cat si oamenii. La o alta insecta am descoperit microorganisme care provoaca malarie, o boala ce poate afecta pasarile si soparlele de astazi", a explicat George Poinar.

De asemenea, analizand fecalele fosilizate de dinozauri, cei doi cercetatori au descoperit viermi nematozi, trematozi si chiar protozoare, care pot sa provoace di-zenterie si alte afectiuni stomacale. Acesti paraziti intestinali sunt purtati de insecte. Asadar, e posibil ca monstrii preistorici sa fi fost impinsi catre disparitie de catre insecte.

Desi aceasta nu este o ipoteza prea spectaculoasa, cei doi Poinar au declarat ca trebuie luata in serios avand in vedere ca de-a lungul timpului insectele au avut un impact urias asupra evolutiei ecosistemelor terestre.

„Cercetarile noastre asupra organismelor pastrate in chihlimbar arata ca in Cretacic existau deja vectori purtatori de boli si ca cel putin unii dintre acesti agenti patogeni au infectat reptilele. Aceasta descoperire umple cu siguranta anumite goluri din scenariul disparitiei dinozaurilor", a mai spus George Poi¬nar.

600 de specii de dinozauri

Studiile arata ca dinozaurii au pierit complet acum circa 65 milioane de ani. Pana acum au fost identificate peste 600 de specii de dinozauri, de la animale gigantice pana la reptile de dimensiuni foarte modeste, asemanatoare cu soparlele de astazi.

Oamenii de stiinta au clasificat uriasele reptile in aproape 30 de familii de dinozauri. Dinozaurii se inmulteau prin oua, ca si reptilele din zilele noastre. Femela isi depunea ouale pe sol, intr-un fel de cuib facut in pamant. Dimensiunile si numarul oualor variau in functie de rasa de dinozaur careia ii apartineau.

Zoologii spun ca dinozaurii puteau inota, dar nu traiau numai in apa, spre deosebire de alte specii de reptile, contemporane lor, care erau acvatice: plesiozaurii si ichtio-zaurii. Despre dinozauri se mai stie ca erau acoperiti cu solzi, dar nu se poate preciza cu siguranta culoarea pielii lor. De obicei, naturalistii ii reprezinta colorati asemanator reptilelor de azi, in nuante de verde, galbui sau cenusiu.

Dinozaurii, „reptilele teribile"

Primele ramasite ale dinozaurilor au fost descoperite in Anglia prin anii 1820. Pe la 1840 erau cunoscute deja cateva genuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen sa le dea numele de Dinosauria (din greceste, „reptile teribile").

Prin aceasta, el a admis singularitatea dimensiunii lor in lumea animala, mediul terestru de viata, pozitia lor verticala, includerea ultimelor cinci vertebre in centura pelviana. Totusi, pozitia bipeda a dinozaurilor – neobisnuita pentru o reptila, si care a dus la multe speculatii cu privire la comportamentul, psihologia si modul lor de locomotie – nu a fost recunoscuta decat odata cu expeditiile din anii 1880 ai aceluiasi secol cand au fost recuperate primele schelete complet pastrate.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri